Івано-Франківськ До сайту

Херсонський держуніверситет переїхав до Франківська

Тимчасово в Івано-Франківській області працюватиме Херсонський державний університет. Свою роботу він розпочав на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на пресслужбу Прикарпатського університету.

Зазначається, що сьогодні на базі ПНУ відбулося засідання вчених рад обох університетів під головуванням їх ректорів Ігоря Цепенди та Олександра Співаковського.

Ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда зазначив, що низка організаційних питань щодо функціонування ХДУ на базі ПНУ уже вирішена, а поточні питання будуть вирішуватися у процесі.

“Незважаючи на ті складні обставини, в яких опинилися сьогодні і наші університети, і вся освітня спільнота України, ми повинні і надалі реалізовувати наше головне завдання – підготовку і виховання професіоналів та патріотів. Сьогодні усіх нас об’єднала велика трагедія – війна. Ті завдання, які сьогодні стоять перед нами – це великі виклики, з одного боку, звичайно ми розуміємо всю складність, в якій опинилися наші друзі з Херсонського державного університету, тому що це безпрецедентний випадок коли університет розпочинає роботу надзвичайно складних умовах. На сьогоднішній день це єдиний в Україні обласний центр, який окупований. З нашого боку ви отримаєте максимальну підтримку для того, щоб в першу чергу ваш університет був збережений. Зберегти науково-педагогічний потенціал, працівників, студентів, тому що їхній досвід, їхні знання сьогодні дуже потрібні Україні”, – зазначив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

У свою чергу ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський висловив вдячність ректору та колективу Прикарпатського за підтримку, розуміння та взаємодопомогу.

“Для нас дуже важливо розуміти що Україна вона єдина – від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня. Це не просто слова. Дійсно, ми приїхали до Вас і ми маємо усі умови жити і працювати, маємо відповідну базу для роботи. Для нас дуже важливо працювати разом. Наразі з окупованої частини ми не може забезпечити свою логістику, тобто управління. Ми обов’язково повернемося, але наразі університет повинен продовжувати жити. Наші студенти мають завершувати навчальний процес, мають переходити з курсу на курс, мають отримувати дипломи”, – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.