Держпродспоживслужба Прикарпаття інформує про збільшення випадків перевищення максимального вмісту нітратів в овочах.
Застерігає Інформатор.
Особливо високий вміст шкідливих речовин виявили в редисці, ранній капусті, огірках, кабачках, ранньому столовому буряку.
Тривале вживання високонітратних продуктів може призвести до погіршення стану здоров’я, порушення обміну речовин, збільшення вмісту метгемоглобіну в крові.
Допустима норма нітратів для людини — 5 мг на 1 кг маси тіла.
Найнебезпечнішими нітрати є для дітей та людей похилого віку.
Щоб уникнути отруєння нітратами, необхідно:
- вимагати в продавців овочів і фруктів експертний висновок про дослідження продукції, в тому числі і на вміст нітратів.
- утриматися від покупки овочів і фруктів в місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.
Вміст нітратів також зменшує теплова обробка та зрізання шкірки чи верхніх листків овочів.
Не варто відмовляти собі в купівлі свіжих сезонних овочів і фруктів, але краще придбати їх у перевірених місцях.
Анастасія Стецькович