Івано-Франківськ До сайту

День матері: історія свята

День матері – міжнародне свято, яке відзначають по всьому світу в різний час. В Україні його почали святкувати з 2000 року в другу неділю травня.

Інформатор пропонує дізнатися про історію походження свята.

День матері прийшов до нас зі США. У 1907 році американка Анна Джарвіс виступила з ініціативою вшанувати матерів. Її мама, відома громадська діячка, передчасно пішли з життя. Анна писала листи до державних установ, видатних людей із пропозицією один день у році присвятити мамам. Це дало результати, бо у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом.

У 1914 році у США другу неділю травня офіційно оголосили національним святом усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни його почали святкувати й у Європі.

У Європі історія сягає цього свята має глибші корені. Цікаво, що з XVII по XIX століття у Великій Британії  четверта неділя Великого посту називалася материнською. Тоді вшановували матерів у всій країні. І зараз у Сполученому Королівстві (а ще в Ірландії, Нігерії, Джерсі, Острові Мен, Гернсі) День матері святкують саме у четверту неділю Великого посту.

У другу неділю травня День матері відзначають також в Австрії, Бельгії, Естонії, Латвії, Данії, Китаї, Мальті, Малайзії, Нідерландах, Новій Зеландії, Швейцарії, Японії, Канаді, Чилі та інших.

У першу неділю травня День матері святкують Литва, Іспанія, Португалія, Румунія, Угорщина, Мозамбік, Кабо-Верде, Ангола.

26 травня День матері у Польщі. 7 квітня у Вірменії – День материнства та краси. 25 березня День матері у Словенії. У другу неділю лютого – у Норвегії. 21 березня це свято відзначають у Єгипті, Ємені, Іраку, Лівії, Омані, Сирії та інших.

8 березня День матері святкують у Албанії, Болгарії, Вірменія, Казахстан, Молдова, Сербія, Словенія, Чорногорія, Узбекистан.

День матері в Україні

Союз українок Канади в 1928 році вперше започаткував відзначення цього свята. Наступного року День матері святкували у Львові та на Тернопільщині.

Пласт, “Сокіл”, “Просвіта”, “Рідна школа” та інші організації робили на честь цього свята концерти, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді День Матері у нас відзначали дуже широко.

Звісно, з приходом совітів у 1939 свято заборонили. З 1990 року завдяки громадським організаціям, зокрема Союзу українок, це свято повернулося в Україну.

У 1999 році президент видав Указ про відзначення Дня матері в Україні в другу неділю травня.

До теми: Вітання у віршах і прозі: як гарно подякувати мамі за подароване життя.

Софія Сіренко