Івано-Франківськ До сайту

У пошуках солі й спокою: Сопів

Івано-Франківщина – унікальна область, в якій можна знайти все: від краси гірських вершин, до озер та джерел, з яких варять сіль. І сьогодні ми розповімо про Коломийщину, яка ще з княжих часів славилась сольовим промислом. Поклади солі та джерела ропи можна знайти в Уторопах, Рунгурах, Великому Ключеві, Слободі, Печеніжині, Молодятині та Сопові.

Про це пише Інформатор.

Одним з таких місць, що найближче всього знаходиться до Коломиї, є село Сопів.

Концентровану солену воду на Прикарпатті звикли називати ропою, сировицею або ж соровицею. Її можна виварювати, випарювати аж до кристалів сухої солі. Але наші прадіди й прабабусі частіше використовували ропу таки у рідині: робили соління на зиму, маринували сало, м’ясо, додавали до страв і навіть давали при деяких хворобах маржинці (худобі).

МІСЦЕ ВІДПОЧИНКУ ІЗ СОЛОНИМ ПРИСМАКОМ

До Сопова від Коломиї – 12-18 хвилин автомобілем. Але шлях до джерела ропи пролягає через польову дорогу. Й подолати цих кілька кілометрів не так просто, якщо у вас легковик із низькою посадкою.

Проте для тих, хто любить прикарпатські краєвиди, навіть пройтися пішки лісостеповою дорогою – одне задоволення. У тій місцевості можна вдосталь надихатися запахом лугових трав, назбирати трохи краси додому – дзвіночки, ромашки, інші польові квіти.

ОТЖЕ, ЗДАЄМО ОРІЄНТИРИ

Для того, аби дістатися криниці із сировицею, вам доведеться неодноразово зупинитися, щоб вдосталь намилуватися чарівними краєвидами.

Маршрут:

Їдете вул. Грушевського у напрямку с. Вербіж, минаєте міст через Прут, далі – повз меблевий магазин.

На перехресті із дорогою на Спас повертаєте праворуч. Рухаєтесь дорогою прямо, потім наліво, за кілька хвилин буде поворот праворуч і знову ліворуч.

Минаєте виробниче підприємство (воно буде по праву руку). Коли дістанетесь мальовничого ставу – поверніть направо. Тоді ще кілька хвилин польовою дорогою і ви побачите лісосмугу.

Стежка вас заведе прямісінько до криниці з ропою.

Криниця – діжа, вкопана у землю. Поруч є тара для того, аби набрати розсолу. Пробувати сировицю просто так не радимо – вона дуже концентрована. Колір – світло-кавовий. Перед тим, як додавати до страв, варто процідити і прокип’ятити, хоча старожили стверджують, що в солоній воді такої концентрації навряд виживають бактерії.

На зворотному шляху не забудьте заглянути до лісу у пошуках грибів і квітів. Або просто охолодіться в стіні розлогих грабів та дубів. Сьогодні нам всім не зайве відпочити в місцях тиші, краси й природньої досконалості.

Інформатор бажає усім чудових вихідних з думкою про хороше і в очікуванні перемоги!

Наталка Сандецька