Івано-Франківськ До сайту

Підтримка українців щодо одруження одностатевих пар: як змінилась ситуація за 10 років

Щороку ситуація з парами нетрадиційної сексуальної орієнтації змінюється. Та як на це реагують українці? Чи підтримують вони такі шлюби? Як взагалі ставляться до людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією?  

Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію координатора із політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму Святослава Шеремета.

За результати дослідження Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України, 53% населення в Україні підтримують заборону дискримінації через сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність у законодавстві. Така ж підтримка і до заборони у розпалювання ворожнечі до ЛГБТ.

Крім цього, 46% українців погоджуються, що представники ЛГБТ-спільноти повинні користуватися такими ж правами, як і інші громадяни України. Проти цього висловився 41% людей, решта не визначилися.

Майже удвічі зріс рівень підтримки права гомосексуальних пар на реєстрацію шлюбу: створення законних пар підтримують 27% населення, ще 26% підтримують з деякими винятками. Тепер цей показник становить 53%, а у 2013 році він був 33%.

Також на сьогоднішній день більше ніж в половину зросла кількість людей, які позитивно ставляться до всиновлення та виховання дітей гомосексуальними парами. Категоричне заперечення за той же період скоротилося з 72% до 59%.

36% українців позитивно сприймають лесбійок, геїв і бісексуалів як членів сім’ї, друзів, сусідів чи колег. 25% населення готові починати стосунки із транссексуальними людьми.

Гірше ставлення до представників ЛГБТ спільноти статистично пов’язано з проживанням у населеному пункті меншого розміру, нижчим рівнем освіти, старшим віком і матеріальним неблагополуччям. Також негативне ставлення розповсюджуються серед тих, хто не брав участі в подіях Революції гідності.

Якщо дивитися по регіонах країни, то найбільша частка тих, хто підтримує рівноправ’я, у центрі- 78%, на півночі (включно з Києвом) – 73% та на півдні країни – 73%.

У західних та східних регіонах (52% і 54%) проти рівноправ’я.

Дослідження Київського міжнародного інституту соціології у червні 2022-го також показало, що більше половини українців (54%) ставиться до представників ЛГБТ-спільноти позитивно або байдуже.

Інформатор провів опитування у франківців про те, як вони ставляться до пар з нетрадиційною сексуальною орієнтацією:

Загальне фото взяте з відкритих джерел