Івано-Франківськ До сайту

Чому стерилізувати домашнього улюбленця важливо | пояснює ветеринар

Стерилізація тварин, а особливо домашніх, дуже важлива. Завдяки цьому ваша тварина буде здоровою і проживе довге і щасливе життя. 

Повідомляє Інформатор. 

Стерилізація тварин – це нормально, ба більше, навіть потрібна практика.

“Це дуже цивілізовано, бо вирішує, зокрема, і моральне питання – людина не бере на себе гріх вбивати тварину. Якби була стерилізація, проблема бездомних тварин би вирішилася. Ті тварини, які випадково опинилися на вулиці, не плодилися б”, – каже ветеринарка Ірена Бабич.

Наприклад, кішки не приноситимуть виводки, а коти не пропадатимуть з оселі, їх не давитимуть машини. Стерилізація впливає лише на фертильну функцію, тварина не змінює поведінки чи звичок.

“Вони не робляться сонні чи ліниві. Коти, як ловлять мишей, так і будуть ловити. А як ні – то ні. Ще одне питання, яке вирішує стерилізація, – здоров’я тварини. Особливо самок. Таким чином ми убезпечуємо їх від раку молочних залоз, матки, піометри (накопичення гною в матці – ред.). Навіть коли ми даємо гормони, аби тварина не гуляла, чи перервати тічку, вони впливають на організм, і це закінчується сумно”, – каже Ірена Бабич.

Стерилізувати улюбленця найкраще у 7 – 9 місяців. Однак це залежить і від ваги тварини. До того ж немає межі, у якому віці її слід робити. Можуть бути і показання, коли стерилізувати треба обов’язково, наприклад, хвороби.

“Існує міф, що кішці треба народити, і після того її можна стерилізувати. Це неправда. А ще лікарі у нас просто віртуози. З кішками складніше, але медики все роблять дуже делікатно. Заживає дуже швидко”, – каже ветеринарка.

Операцію роблять у ветеринарних клініках. В Івано-Франківську їх кілька:

Після стерилізації тварина живе повноцінно і якісно. Якщо ви вагаєтеся, чи робити цю операцію своєму домашньому улюбленцю, не роздумуйте. Киця вам подякує.

Розмовляла Софія Сіренко