Івано-Франківськ До сайту

Вашому песику потрібен стиліст | як у Франківську працює грумерка з Харкова

Давно стригли свого собаку? Самі чи ходили до спеціаліста? Перукар, який займається стрижкою собак, називається грумер. Що входить в їх обов’язки? Чи складна це професія? А, може, краще самому стригти собаку? 

Про це розповість Інформатор.

Грумер – це не лише перукар собак, а фахівець з догляду за песиком. Він відповідає за зовнішній вигляд вашого улюбленця. Фактично грумер – це такий собі стиліст для домашньої тварини. Інформатор познайомився з Катериною Фрішко, яка займається грумінгом. Вона переселенка з Харкова, за освітою – ветеринар, проте вирішила стати стилістом песиків.

Жінка розповідає, що вона постійно навчається грумінгу вже понад 8 років. Каже, треба мати досвід, аби почати працювати. Хоча б пів року. Після 3-5 денних  курсів стати хорошим спеціалістом практично неможливо.

Катерина говорить, що починати все з початку у Франківську їй не було складно, а звично. Нова реальність така – можна або жалітися, або щось робити. Війна на її роботу не вплинула. Вона більше переживала, що у місті не буде її улюбленої породи собак – пуделів та бішонів. Але не так сталося, як гадалося. У Франківську їх виявилося багато. Також не бракує маленьких цуциків, яких господарі приводять до неї.

Які процедури виконує грумер?

Катерина має близько 3-5 записів вдень. Це залежить від розміру тварин:

“Буває таке, що можу лише одну собаку на день взяти, якщо вона велика. Коли маленька собачка, наприклад, йорк до 3 кілограм, то процедури тривають до 2,5 години. Якщо німецька вівчарка – 2,5 – 3 години. Її вичісують та купають, без стрижки”.

Грумерка розповідає, що є різні послуги для собак. Все залежить від породи та побажань власника:

“Це може бути вичісування (експрес-линька) чи стрижка машинкою (прибирання шерсті повністю). Останнє дуже часто буває зі спанієлями. Можуть бути й pet-стрижки (домашні стрижки в будь-якому стилі), породні стрижки чи триммінг (вищипування шерсті). Також кожен майстер працює у своєму стилі. Я полюбляю азійський стиль (собачки нагадують м’яких іграшок). Але ми робимо все, що потрібно власнику і його улюбленцю”.

Для собак необхідно робити комплекс процедур і ось чому:

“Якщо наприклад ми підстригли собаку машинкою і віддали власнику, а він після процедури не помив собаку, то тварина почне чухатися перші 2-3 дні. Через те, що маленьке волосся залишається в шкірі собаки. Якщо це проігнорувати, собака може сильно розчухати, що доведеться йти до ветеринара”.  

Існують такі породи собак, яких категорично не можна стригти машинкою, наприклад, шпіц. Можна нашкодити тварині, коли стрижка буде закоротка. Може початися алопеція з пігментацією – випадання шерсті.

“До мене приходить багато власників з цуценятами, котрих не можна стригти навіть ножицями, а їх вже постригли машинкою 2 рази ще й коротко. Як наслідок, в них шерсть вже не росте і це дуже прикро. Власники не знали цього і здивувалися, коли ми їм розповіли. Майстер повинен знати цю інформацію і має її розповісти клієнтам. Є майстри, які не розуміють цих нюансів, що погано. Кожна людина має розвиватися у своїй професії”.

Чи можна стригти собаку самотужки вдома? 

“Краще звернутися до спеціаліста. Але якщо людина розуміє, що вона буде робити і має контакт зі своєю собакою (тварина слухається господаря), то чому б ні? Як мінімум, собака знає команди і може їх виконувати. Ми можемо допомогти порадами, проконсультувати. Я підкажу і допоможу. Також проводжу майстер-класи. Поради, які я даю, стосуються конкретної породи собаки. Потім власники самі працюють зі своїми улюбленцями. Слід пам’ятати: слід стригти так, щоб не зашкодити тварині”, – каже Катерна.

А ще для своєї собаки треба стати авторитетом, бо якщо господар хвилюється чи невпевнений в собі, то собака не буде йому довіряти.

Катерина додає, що є собаки, з якими складно працювати. В залежності від розміру та поведінки визначається складність:

“Якщо собака дуже маленька чи дуже велика і невихована, то працювати з твариною дуже складно. А так на 99 % з будь-якими собаками можна знайти спільну мову”.

До речі,  стригти можна не лише собак, але і котів. Катерина з ним працює за умови, якщо ті виховані. Тварина може стресувати – у такому разі вона небезпечна.

Аби стати грумером, треба постійно розвиватися.

Куди звертатися за стрижкою собак?

Студія має назву “Барбоскін” і знаходиться на вулиці Коновальця, 100:

“Мені не подобається, коли називають студію по типу «VIP» чи «Luxury». Я вважаю, що я проста людина і хочу, щоб до мене приходили такі ж люди, які просто люблять своїх тварин. А не за назвою чи чимось ще”.

Катерина каже, що назвала студію так завдяки своїм собакам. У неї їх двоє – стаф і мальтійська болонка. Називає їх “своїми барбоскінами”. Так виника назва.

Як реагують собаки на чужих клієнтів-песиків? Майстриня каже, що спочатку було складно саме зі стафом:

“В мене ще не було кабінету і була вдома кімната, яку я виділила для грумінгу. І в мене на одній процедурі був дуже співочий пес. І мій стаф Феня нервував. Я його два дні до тями приводила. Після цього все було нормально. Потім я переїхала працювати у кабінет, щоб не травмувати тварин. А Фібі зі мною тут. Вона спокійно сприймає те, що я стрижу інших собак. Ніяких ревнощів взагалі”.  

А чи бачили ви колись те, як грумери роблять комплексні процедури для собачки? Дивіться у відео:

Артем Тригуб