Івано-Франківськ До сайту

“Бог між нами”. У Франківську відкрили інсталяцію про війну, перемогу та сакральне

Вчора, 28 липня, у Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулося відкриття арт-проєкту “Бог між нами! Переможемо разом!”. Проєкт про Бога та війну і відповідає на питання “Чому війна в Україні?”. 

Пише Інформатор.

Організатор проєкту – художник-реставратор Валерій Твердохліб.

“Ідея проєкту “Бог між нами! Переможемо разом!” виникла давно. У межах реставраційного проєкту ми завжди змінюємо експозиції. Тема нової експозиції існувала до війни, але вона змінилася повністю. Ми змогли успішно евакуювати твори і створити нову ідею для виставки. Проєкт задумувався як християнський. Ми, мешканці цього міста, художники, реставратори. Ми любимо своє місто і хочемо говорити про християнські цінності. Особливо зараз у часі війни воно надзвичайно актуально. Дуже багато людей до нас долучалися випадково, проте це все було і стало частиною сучасної експозиції, яку ви можете бачити“, – розповів він.

Експозиція налічує в собі 4 зали, які представили різні митці. Серед них – Олена Приходько та Нікіта Тітов. Їм належить значна частина творів.

Зал «Ірпінь — секретики» створила художниця-реставраторка Олена Кіслих-Приходько. Вона приїхала до Франківська з Ірпеня:

“Ірпінь — секретики” – моя рефлексія на ті фото, які я бачила буквально у сусідських чатах у месенджерах. Ті сусіди, які не виїхали, писали, просили допомогу, аби евакуюватись, а потім рідко, але з’являлись фото, наприклад поховань у скверах біля нашого будинку“.

Також майстриня розповідає, що якийсь час мешкала у мозаїчній майстерні. Це дало їй змогу почати роботу над одним з мозаїчних творів:

“Але потім почалася Буча, Ірпінь, Гостомель. Потім вийшла нарешті на зв’язок моя знайома галеристка. Вона місяць прожила в Гостомелі під окупацією. Занадто багато було емоцій і зовсім не спокійна була душа, аби зробити цю копію такою, яка б вона мала би бути”.

Також майстриня додала, що усі роботи, які наразі представлені на виставці, створені в Івано-Франківську.

Ще один зал створив відомий український митець Нікіта Тітов. Він присвячений тим, хто загинув через війну, що розв’язала росія. У залі представлена інсталяція, на якій висять ангели. Вона має назву «Крила»:

“Все, що я роблю у своїх творах – це трансляція тих думок і почуттів, які я відчуваю. Це мій своєрідний щоденник. Те, чим я хочу поділитися і розповісти друзям, знайомим і тим, хто слідкує за мною. З цією інсталяцією відбулося саме так, що в той момент, коли вона народилася, я відчував дуже сильний біль. Загинув син моєї подруги – Роман Ратушний. Мені хотілося випустити цей біль з себе, щоб я знайшов йому якесь втілення. І так з’явилася ця інсталяція. Бо коли мені запропонували взяту участь у виставці і дали повну свободу, то я зрозумів, що хочу зробити присвяту саме загиблим”.  

Інформатор також підготував для відеоматеріал. Гарного перегляду:

Артем Тригуб