Івано-Франківськ До сайту

У Франківську працює “СпівДія” — власники шелтерів для переселенців можуть звернутися по допомогу

“СпівДія Хаб” — всеукраїнський проєкт, який зараз активно працює, щоб допомогти переселенцям адаптуватися до нового місця проживання. Ця програма також діє в Івано-Франківську, тож власники шелтерів, де зараз проживають переселенці, можуть звернутися за отриманням матеріальної та психологічної допомоги.

Пише Інформатор.

Ініціативний волонтерський штаб “СпівДії” в Івано-Франківську розташовується в молодіжному центрі “Параграф”. Свою роботу він розпочав з березня і зараз функціонує за напрямками: “СпівДія:шелтер”, “СпівДія:склад” і “СпівДія:психолог”.

Серед допомоги, яку пропонує “СпівДія”: гуманітарна допомога, питання з поселенням і працевлаштуванням, психологічна та юридична допомога. Також у рамках проєкту проводяться заняття з дітьми, що допомагають соціалізуватися та гарно провести час. За кожним напрямом закріплений керівник, якому допомагають охочі волонтери. Платформа функціонує за підтримки Гуманітарного штабу з координації гуманітарної допомоги Офісу Президента України.

Часто до “СпівДії” звертаються власники чи адміністратори шелтерів, або тих приміщень, де зараз тимчасово проживають переселенці. Вони можуть отримати гуманітарну допомогу, до прикладу, зараз — це здебільшого засоби гігієни та побутова хімія. Їх забезпечують структурні підрозділи ООН.

Щоб звернутися за допомогою, треба:

  1. Заповнити анкету. В ній вказати всі дані про шелтер, його власника, місце розташування, зазначити площу та скільки людей там проживає. Однак є вимога, що в шелтері має проживати від 10 до 100 людей, в іншому випадку допомогою забезпечити не зможуть.
  2. Усі дані надходять менеджеру “СпівДії”, який обробляє анкету та слідкує за дотриманням всіх вимог. Ще однією обов’язковою умовою є те, що шелтер має бути приватним. Адже програма базується на цінності “допомога людини людині”.
  3. Якщо всі вимоги дотримані, волонтери “СпівДії” їдуть на місце шелтера, вивчають умови проживання, прописують детальну інформацію та розпочинають співпрацю, під час якої надають гуманітарну допомогу та інші необхідні речі.

Здебільшого люди в шелтерах — переселенці з зони бойових дій на Харківщині, з Донецької, Луганської та Сумської та інших областей. Власниками таких приміщень стають або внутрішньо переміщені особи, які мали змогу самостійно створити шелтер, або ж самі франківці.

Менеджерка “СпівДії” в Івано-Франківську Яна Бублинська розповіла про випадок, коли на початку повномасштабного вторгнення 15 айтівців з Харкова жили в метро. Потім вони переїхали до Івано-Франківська, де мусили жити в одному з нічних клубів. Зараз вони знайшли собі інше приміщення, облаштували його і тепер також зі “СпівДією” допомагають з житлом для переселенців.

Яна зазначила, що вони планують облаштувати ще один шелтер.

Тож якщо ви власник чи власниця такого приміщення для переселенців, можете заповнити анкету для отримання допомоги.

Читайте також: Роботодавці, які працевлаштовують переселенців, можуть отримати компенсації