Івано-Франківськ До сайту

Готуємо будинок до зими: поради з утеплення

До зими лишається трохи більше ніж два тижні – саме час подбати про утеплення. Особливо ефективним воно буде, якщо  багатоквартирний будинок готувати до холодів комплексно, спільно з сусідами. 

Як це зробити, пише Інформатор із посиланням на Івано-Франківську ОВА.

Перший крок – теплоізоляція трубопроводів. Варто утеплити труби опалення, гарячого й холодного водопостачання у підвалі, на горищі й у технічних приміщеннях. Радять також модернізувати систему опалення: встановити індивідуальний тепловий пункт і вузол обліку теплової енергії; встановити автоматичні балансувальні пристрої на стояках опалення; встановити терморегулюючі клапани й розподілювачі теплової енергії на трубах.

Не менш важливою є енергоефективна вентиляція. Щоби покращити її, встановіть кімнатну вентиляцію й централізовану вентиляційну установку  на даху. Якщо централізована установка матиме функцію реокупації тепла повітря, її можна використовувати для підігріву води.

Й, звісно ж, необхідно теплоізолювати спільні приміщення – підвал і під’їзд. У підвалі утепліть стелю й замініть двері чи люки. Двері також варто замінити в під’їзді, як і вікна. Зовні будинку утеплюємо фасад й стіни цоколю/фундамент, на горищі чи технічному поверсі – підлогу.

Ці поради допоможуть зробити ваш будинок комфортним і енергоефективним. Якщо ваш будинок є частиною ОСББ –кошти на термомодернізацію можна отримати від держави. Їх виділяє Фонд Енергоефективності за підтримки ЄС та уряду Німеччини. Ознайомитися з умовами програми й подати заявку можна на сайті фонду.

Читайте також: За належно облаштовані укриття в будинку франківцям обіцяють генератори

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com