Івано-Франківськ До сайту

Чи їдуть франківці за кордон на зимові свята та скільки коштують сьогодні подорожі

Минулих років поїздки до теплих країн або на море в період зимових свят були доволі популярними. Коли в Україні сніг і холод, десь в Єгипті можна було поніжитися на сонечку та покупатися. Після початку пандемії та повномасштабного вторгнення, попит на туризм зменшився. А яка ж ситуація зараз?

Дізнавався Інформатор.

Сьогодні більшість людей в основному поділилися на тих, хто вважає подорожі “не на часі” та тих, хто хоче трохи відпочити, відволіктися і поїхати за кордон.

Як розповіла нам Ольга Руда з турагентства “Go Tour”, про поїздки прикарпатці після початку повномасштабного вторгнення почали запитувати лише в травні. Основний попит був з липня по вересень. Найбільше люди цікавилися турами в Європу та до моря. До слова, 80% обирали квитки в Єгипет. Країна популярна через свою невисоку ціну та близькі вильоти з аеропортів. Адже в Єгипет можна полетіти з Польщі (Жешува) або з Молдови (Кишинева).

Поїхати в Єгипет можна приблизно за 38 тисяч гривень, якщо обрати бюджетний, але 5-зірковий готель. Така ціна була станом на 20 січня. У період новорічних свят вартість стартує від 50 тисяч гривень. Додатково оплачуються святкові гала-вечері, що в середньому коштують від 30 до 200 доларів з людини. Все залежить від готелю.

Також серед жителів Прикарпаття популярні автобусні тури. Коштують вони від 60 євро та більше. А ось новорічні тури автобусом можна купити від 100-120 євро. Все залежить від кількості днів, нічних переїздів тощо. Здебільшого такими турами цікавляться на близькі напрями. До прикладу, Чехія чи Угорщина. Хоча, як зазначає Ольга Руда, путівки в Угорщину зараз принципово не продає.

Подорожують прикарпатці й Україною. Нерідко для відпочинку вибирають Буковелю. До речі, якщо бронювати готелі в турагентствах, вони можуть вийти дешевше.

На питання чи готові люди віддавати гроші на поїздки, пані Ольга зазначила, що все залежить від туриста. Є ті, які кажуть, що подорожі не на часі, адже триває війна. Але іноді це аргумент, щоб спробувати отримати якусь знижку. Загалом ті, хто раніше могли дозволити собі дорогі путівки, зараз не хочуть переходити на нижчий сегмент. Наприклад, цього року бронювали путівки за 180 тисяч на сім’ю. Були й за 30 тисяч.

Популярними зараз стали поїздки формату 2+1, коли їде дитина з мамою, а також її мама або свекруха, оскільки чоловіки за кордон виїжджати не можуть. Але якщо чоловіки вже були за кордоном до 24 лютого або вони не військовозобов’язані, то теж купують путівки. Середня вартість таких подорожей коливається від 1000 до 1500 євро на сім’ю або двох дорослих (ціна за тиждень).

Щодо попиту на туризм серед корінних франківців — ситуація дещо відрізняється. Ольга Гедзик з турагенції “Лідер Тур”, яка базується в нашому місті, каже, що зараз туризмом не займається. Клієнтів мало та й попиту немає. Краща ситуація в більших містах, наприклад, у Львові. Там турагентства влаштовують авторські тури. Здебільшого це подорожі Європою: в Польщу, Чехію, Німеччину, Францію тощо.

Попит на турим зменшився ще на початку пандемії. У воєнний час він також низький. Ольга Гедзик каже, що якби зараз був мирний час, то подорожей, мабуть, було би більше. До 2019 року популярними взимку були автобусні тури до Санта Клауса в Лапландію. Зараз у нашому місті цим не цікавляться, але пані Ольга впевнена, що після закінчення війни міста України стануть неабияк цікавими для іноземців.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com