Івано-Франківськ До сайту

Фейк. В Україні повістки вже вручають підліткам

У мережі розповсюджується фейк про те, що в Україні “повістки” вручають підліткам. У підробленому “документі” постійно використовується назва “військовий комісаріат”, хоча з 2021 року в Україні це “територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”. Він не відповідає зразку. 

Повідомляє Інформатор з посиланням на “Stop Fake”.

Пропагандист Євген Лісіцин, а слідом за ним і прокремлівські Telegram-канали, поширили світлину “повістки у військкомат” для 16-річного підлітка — мешканця Білої Церкви нібито 2006 року народження.

Аналіз цього “документа” свідчить про те, що це підробка. Так, вона не відповідає офіційному зразку. 30 грудня 2022 року відповідно до рішення Верховної Ради України були затверджені та набули чинності нові правила військового обліку, і відтоді використовується нова форма повісток:

Скриншот – zakon.rada.gov.ua

Повістка, що розповсюджується в мережі, має неправильні назви граф, які слід заповнити при врученні документа. Частина інформації загалі відсутня – як, наприклад, перелік документів, з якими громадянин України має з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Усі неточності – жовтим кольором.

Форма цієї “повістки” не збігається навіть із формою, що використовувалася до запровадження нового зразка документа 30 грудня 2022 року.

З 2021 року в Україні військкомати мають назву “територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”, а військові комісари – “керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки”.

На печатці, що має засвідчити справжність документа, можна побачити код ЄДРПОУ (унікальний ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України – прим. ред.) 09620951. Ця інформація остаточно доводить, що перед нами підробка, оскільки цей код належить Кіровоградському об’єднаному міському військовому комісаріату.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com