Івано-Франківськ До сайту

“Усе починається з жінки”: розмова про побудову стосунків з психологинею та викладачкою етикету

Нещодано в Україні та по всьому світу відзначали День закоханих. У це свято прийнято обмінюватися подарунками, проводити свій день з коханими людьми та говорити про любов. Але стосунки між людьми — справа не одного дня, а щоденна праця. І як будувати їх у повсякденному житті, ми дізналися у фахівчині.

Розповідає Інформатор.

Окрім того, що хочеться побудувати “здорові” стосунки, їх важливо також зберегти. Докладати зусиль до цього мають як чоловік, так і жінка. Але все ж основну роль у цьому відіграє жінка — запевняє франківська ескпертка з етикету, психологиня та громадська діячка Юлія Данилюк. 

Я думаю, що з 6 років. Адже до 5 років дитина гіперактивна, вона не здатна добре сприймати правила, в цьому віці краще давати їй свободу. Вже в 6-7 років дітки цікавляться різними темами та мають жагу до знань, тоді їм і треба пояснювати. Всі стосунки будуються на повазі одне до одного. В цьому значну частину становить етикет, в тому числі і музика, танці, мистецтво, театр. Я спостерігаю за матусями в Івано-Франківську і дуже тішусь, коли бачу в їхніх соцмережах, як вони ведуть дітей на виставу. Це добре робити в ранньому віці, але ніколи не буде пізно почати цікавитись чимсоь новим.

Дійсно, існує проблема, коли нав’язують надмірну маскулінність, наприклад. Коли я захищала свій диплом з психології на гендерну тему, то моя викладачка мене спитала: “Якою все ж має бути жінка, а яким — чоловік?”. А я їй кажу, що жінка має бути жінкою, а чоловік — чоловіком. Ми тоді посміхнулися одна одній та обидві зрозуміли, про що йдеться. Адже вся відповідь полягає в прийнятті. Для того, щоб не нанести травми, з якими потім дівчинка чи хлопчик боряться все життя, треба, щоб батьки приймали їх такими, як вони є. Приймали і їхні інтереси. Спочатку це роблять батьки, а потім прийняття відбувається в стосунках між чоловіком і жінкою. Тоді це говорить про успіх взаємин, навіть якщо він чи вона мають певні травми чи комплекси з дитинства.

Я би починала це питання з того, хто насправді творить історію кохання: жінка чи чоловік. Це одвічна дискусія, адже жінки завжди чекають від чоловіка романтики, якихось кроків. Потім можуть початися розрахунки: що він для мене зробив, або що вона для нього зробила. Тому тут важливо дати відповідь — хто є джерелом романтики. І насправді все починається з жінки. Саме вона закохує в себе, і коли вона ставить собі завдання закохати, то в неї майже немає шансу це не зробити. У випадку з чоловіком це не завжди так працює. він завойовує її через романтику, вчинки. Це частіше вдається зрілим чоловікам, які хочуть сім’ю та вже визначилися, що хочуть саме цю жінку. Але якщо вона не захоче поселитися в його серці, він нічого з цим не зробить. До слова, жінки завжди хочуть довгих стосунків, довіри. Є навіть вислів: “Найбезпечніше місце жінки — це серце її чоловіка”.

Однозначно закладено природою. Якщо це йде, як маніпуляція, тоді не буде успіху. Це природній процес. Якщо ми беремо Біблію, то там є фраза, що жінка створена з ребра чоловіка. Чоловік може справлятися з усім. Коли створили Адама він міг існувати сам. Але Богові чогось не вистачало. І це була краса, тільки не зовнішня, а внутрішня. Краса в поведінці, в манерах, в естетиці та в духовності. Тому завдання жінки довершувати чоловіка, робити його кращим, а не “перекроювати” себе (хоча це теж нормально, якщо дівчина відчуває себе тоді більш впевнено).

Така установка насправді не є поганою. Питання в тому, що жінка чекає готового принца, але він не прийде. Вона сама має зробити його. Установка на казку це супер, це прекрасно. Якщо ти віриш в свого принца, ти маєш сама його зробити. Але до цього є багато моментів, це теж довгий шлях для дівчини, щоб вона зупинилася, подивилась на себе в дзеркало і сказала: “Я готова, я хочу серйозних стосунків, хочу свого принца, і я готова для цього щось робити”. Бо в сучасному світі багато жінок тікають у саморозвиток, кар’єру. Я теж такою була до 29 років. Лише тоді я сіла на підлогу навпроти красивого обрамленого дзеркала. Сіла красива, молода, незалежна, вільна, а тоді подумала що далі? В мене три освіти, кар’єрні сходинки, маю багато хобі. Але що з цим робити?

Зараз триває вже другий рік мого заміжжя, і я дуже сильна вдячна Богу за те, що в мене було в житті, яка в мене була юність. Проте я зовсім не хочу назад. Зробити це рішення та відкрити своє серце дуже складно, бо ти маєш бути готова, що тебе будуть ранити, будеш падати, треба буде далі йти, підійматися. Але найбільший наш ворог наші власні страхи.

Кожна жінка та кожен чоловік різні. Проте є певні набори, від яких чоловік не може відмовитись. Це ангельські та людські якості жінки. Говорячи про останні, це про побут. Звісно, для пари побут важливий. Але якщо фокус тільки на ньому, то тоді стосунки знищуються. А якщо жінка робить побутові речі з любові, наприклад, вона не любить прасувати і просить чоловіка самостійно це робити. Натомість їй приємно щось зготувати для нього, і чоловік тоді відчуває цю любов, і що це зроблено з турботою. До речі, в такому випадку від чоловіка завжди будуть несподівані квіти, подарунки та інші жести.

Окрім цього, в жінки є ангельські якості. Це здатність підносити, надихати. Також якості, що тісно переплетені з етикетом, це вихованість, манери, елегантність, відчуття такту, ввічливість. А тут питання до батьків і виховання. Ангельські риси виходять зі стилю життя. Якщо жінка займається музикою, танцями, спортом, читає чи має свої інші хобі, де вона комунікує та обмінюється енергією, то цих якостей буде більше. Важливо також, чим жінка себе оточує в домі: гарний посуд, постільна білизна. Адже жінка це про естетику.

Коли вона поєднує в собі ці риси, тоді жоден чоловік не захоче від неї піти. Якщо вона вільна в душі, красива для себе в усіх сенсах, якщо її серце легке та відкрите, тоді такі стосунки будуть “здоровими”. Але це теж не просто, бо має бути готовність до жертовності. І коли жінка обирає собі чоловіка, вона має вирішити для себе, хоче вона з ним взаємин чи ні.

Бо жінки самі не дають шансу, зачиняють двері. Нехай відбудеться ритуал обміну подарунків, а далі? У День Валентина красивим є те, коли, наприклад, пара посварилася, але сумує одне за одним. А якщо тобі подарували ведмедя, квіти тощо, але ти в душі не зачарована і не радісна, то в цьому немає сенсу.

Повірте, якщо ви отримуєте подарунки. але ви їм щиро не раді, то це теж хороший знак. Означає, що прийшла пора в чомусь собі зізнатися. Що або людина не та, або в собі щось не відкрито. І не треба закривати ці гештальти подарунками, а варто прагнути віднайти справжнє.

Юлія Данилюк також порекомендувала книжку, яка допоможе краще розібратися в стосунках і в шлюбі, “Чарівність жіночності” Хелен Анделін.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com