Поруч із класичними рецептами головного гастросимволу Великодня пропонуємо вам три цікаві варіанти паски від Євгена Клопотенка, які ви можете приготувати як замість звичної, так і разом із нею (адже всі ми знаємо, що забагато пасочок не буває).
Розповідає Інформатор.
Сирна паска із солоною карамеллю
Для самої паски вам знадобиться:
- 2 л пряженого молока
- 2 л ряжанки
- 1 лимон
- 100 г цукрової пудри
- 100 г вершкового масла
- 100 г суміші цукатів, в’яленої журавлини та кураги
- 20 г ванільного цукру
- 20 г мигдальних пластівців (для оформлення)
А ось інгредієнти для солоної карамелі:
- 85 г цукру
- 1 ст. л. рідкого меду
- 80 мл вершків 33% жирності
- 50 г вершкового масла
- 0,5 ч. л. рожевої морської солі
Як готувати:
- Дістаньте з холодильника 100 г масла й залиште, щоби воно розм’якло. У великій каструлі змішайте 2 л пряженого молока та 2 л ряжанки й прогрійте суміш майже до кипіння. Не забувайте постійно перемішувати її Між цим підготуйте сито, застеливши його марлею в 4 шари й залиште його десь ближче до джерела тепла.
- Додайте сік одного лимона й розмішайте, щоби суміш згорнулася. Заберіть її з вогню, дайте трішки охолонути та відкиньте на підготоване сито. Дайте сироватці стекти та відіжміть сир якомога щільніше: можна навіть поставити на сито банку з водою.
- Перекладіть сир у миску та додайте розм’якшене вершкове масло, 100 г цукрової пудри, 20 г ванільного цукру та 100 г цукатів. Ретельно все перемішайте.
- Форму для паски або сито/друшляк застеліть марлею в декілька шарів і перекладіть у неї “тісто”, добре його ущільнюючи. Накрийте зверху марлею та тарілкою. На тарілку можна поставити банку з водою, щоби створити навантаження на масу. Поставте в холодильник мінімум на 4 години.
- Приготуйте солону карамель для декору паски. Для цього в сотейник насипте 85 г цукру та додайте 1 ст. л. меду. На малому вогні цукор повинен повністю розійтися до стану карамелі.
- Тонкою цівкою введіть 80 г вершків 33%, постійно помішуючи вінчиком. Спочатку карамель може збитися в грудочки, але зрештою вони всі розійдуться. Зніміть її з вогню, додайте 50 г вершкового масла та пів чайної ложки морської солі. Залиште карамель трішки охолонути та загуснути.
- Перед подачею полийте паску солоною карамеллю та прикрасьте мигдальними пластівцями.
Паска а-ля італійський панетоне
Інгредієнти (на дві паски):
- 600 г борошна
- 1 пакет швидкодіючих дріжджів
- 150 г цукру (для більш солодкої паски додайте ще 50-70 г цукру)
- ½ ч. л. солі
- 120 мл натурального йогурту
- 220 мл теплої води
- 50 г вершкового масла
- 1 ст. л. маку (зерна)
- 2 жовтки (+1 для змащування паски)
- 100 г родзинок
- 10 г ванільного цукру
- 1 ст. л. цедри апельсина (цедра половини апельсина або лимона)
- 1 ст. л. молока
Для глазурі:
- 100 г цукрової пудри (і ще трохи для родзинок)
- 1-2 ст. л. лимонного соку
- 1 ст. л. цедри апельсина (цедра половини апельсина або лимона)
Процес приготування:
- Відміряйте 600 г борошна і просійте його через сито. Яйця, вершкове масло і йогурт дістаньте з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Родзинки помийте та висушіть на паперовому рушнику.
- У невеликій ємності змішайте 1 пакетик дріжджів з 220 мл теплої води, 10 г ванільного цукру і 75 г звичайного цукру. Накрийте кухонним рушником і залиште на 20 хвилин.
- У мисці змішайте 2 яєчних жовтки з рештою цукру (75 г), 120 мл йогурту, 50 г розм’якшеного вершкового масла і ½ ч. л. солі. Додайте 1 ст. л. натертої апельсинової цедри та 1 ст. л. маку. Добре перемішайте лопаткою або віничком до отримання однорідної маси.
- Додайте до суміші дріжджі, акуратно перемішайте і починайте додавати борошно невеликими порціями, всього 600 г. Ви можете використовувати міксер або кухонний комбайн. Готове тісто викладіть у велику миску, змащену рафінованою соняшниковою олією. Накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів приблизно на годину-півтори.
- Родзинки змішайте із невеликою кількістю цукрової пудри, щоби суміш рівномірно розподілилася в усьому тісті. Почніть акуратно розминати тісто, додавши до нього родзинки. Розділіть тісто на ту кількість частин, що відповідає вашим формам: форму для випічки потрібно заповнити не більше, ніж на третину. Розкладіть тісто по формах, накрийте їх рушником і поставте в тепле місце без протягів на годину-півтори. За цей час тісто має піднятися до країв. Змастіть верхівки сумішшю одного жовтка з 1 ст. л. молока. Слідкуйте за тим, щоб родзинок не було на поверхні пасок, бо вони можуть пригоріти.
- Духовку розігрійте до 180 градусів. Встановіть форми з пасками на середній рівень духовки і випікайте протягом 30-45 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою.
- Готові паски дістаньте з духовки. Поки вони охолоджуються у формах, зробіть глазур. У сотейнику змішайте 100 г цукрової пудри та 1-2 ст. л. лимонного соку. Змастіть шляпки пасок та посипте зверху тонкими смужками апельсинової цедри.
Шоколадна паска з цукатами
Необхідні продукти:
- 300 г борошна (+ для замісу)
- 150 г цукру
- 30 г живих дріжджів
- 3 яйця
- 150 мл теплої води
- 100 г розм’якшеного вершкового масла (і додатково для змащування форми)
- 2 ст. л. темного какао
- 100 г цукатів
Для глазурі:
- 2-3 ст. л. лимонного соку
- 100 г цукрової пудри
- 2 ст. л. какао
Спосіб приготування:
- Почнемо з приготування опари. Викладіть у миску 30 г живих дріжджів і влийте 150 мл теплої води. Трохи перемішайте, поки дріжджі не розчиняться. Тоді додайте 2 ст. л. цукру та 4 ст. л. борошна. Акуратно перемішайте опару до однорідного стану.
- Накрийте миску рушником та поставте в тепле місце на 25-30 хвилин, аби опара підійшла.
- Борошно, що залишилося, просійте у велику миску або чашу комбайна, якщо будете замішувати тісто у ньому.
- Всипте 2 ст. л. темного какао і цукор, який залишився. Перемішайте сухі інгредієнти лопаткою.
- Вбийте до сухих інгредієнтів 3 яйця, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла та опару, що підійшла. Перемішайте тісто до однорідного стану. Якщо вам здається, що воно занадто рідке, додайте ще трохи борошна.
- Накрийте чашу чи миску із тістом рушником та залиште підходити у теплому місці ще на 1 годину.
- Через годину змастіть руки соняшниковою олією та обімніть тісто. Додайте 100 г цукатів та злегка перемішайте, аби вони рівномірно розподілилися у тісті.
- Форму для паски щедро змастіть розм’якшеним вершковим маслом, аби тісто не прилипало та готову паску можна було легко вийняти.
- Викладіть тісто для шоколадної паски у змащену маслом форму, воно має займати на більше однієї третини форми.
- Накрийте форму рушником і ще раз залиште для підйому у теплому місці на 35-40 хвилин. Тим часом увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів. Коли тісто підійде, поставте форму в розігріту духовку та випікайте паску від 25 до 40 хвилин, в залежності від розміру форми. Якщо скоринка занадто підрум’яниться, накрийте паску фольгою зверху, аби не підгоряла.
- Дістаньте готову паску з духовки та залиште трохи охолонути у формі. Тим часом приготуйте шоколадну глазур. Змішайте у мисочці 3 ст. л. лимонного соку, 100 г цукрової пудри та 2 ст. л. какао. Ретельно перемішайте віничком. Якщо глазур вийшла занадто густою, додайте ще трохи лимонного соку.
- Паску, що охолола, дістаньте з форми та покрийте зверху блискучою шоколадною глазур’ю.
- Прикрасьте часточками цукатів, горіхами чи будь-якими іншими прикрасами до смаку.
Читайте також: Як у Франківську будуть святкувати Великдень: розклад святкових заходів
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com