Івано-Франківськ До сайту

Як виростити столовий буряк на городі

Буряк не любить затібурякнення, водночас йому до вподоби легкі, добре структуровані та багаті на органіку ґрунти. 

Пише Інформатор з посиланням на “Зелена садиба”.

Добривом для буряка можуть стати майже всі органічні добрива, крім свіжого гною. А ось компост можна вносити хорошими порціями, як і попіл. Щодо мінеральних добрив, то буряк їх любить менше за органічні, але бувають ситуації, коли органіка просто недоступна.

Коли сіяти буряк

Сіяти буряк починають за постійної температури ґрунту в 10-15-тисантиметровому шарі не нижче +8…+10°C. Для появи проростків достатньо температури повітря +4…+6°C.  Проте з його посівом краще не поспішати, поки грунт не прогріється. Або ж проводити посів у кілька термінів з перервою у 7-10-15 днів. Тоді один з них точно сформує врожай.

Як сіяти буряк

У підготовлені грядки насіння висівають поштучно, при цьому використовують як сухе насіння, так і попередньо пророщене. Схема посіву буряка рядова, з міжряддям 40 см, або дворядкова, з відстанню між рядками у стрічці 25-30 см і між стрічками — 40-45 см. Глибина загортання насіння на щільних ґрунтах 2-2,5 см, на легких — до 3-4 см. Залежно від температури повітря сходи з’являються на 5-11 день.

Розташовувати насіння відносно один одного слід так, щоб при подальшому проріджуванні сходів між ними залишалося 7-8 сантиметрів. В цьому випадку утворюються коренеплоди середнього розміру, які зручно використовувати на кухні. Для отримання більших коренеплодів буряків, відстань слід збільшити відповідно до своїх побажань.

Щоб ґрунт був вологим, після посіву буряка грядку накривають плівкою до появи окремих сходів. Можна накрити картоном та його систематично поливати. Волога просочить картон і не дасть сформуватися сухій кірці на ґрунті.

Догляд за буряком 

Важливо проріджувати буряк. Роблять це двічі:

При проріджуванні буряка, особливо першому, сіянці прищипують біля землі або відрізають, але не витягують. При витягуванні можна висмикнути і сусідні рослини.

Як поливати

Поливати буряк треба регулярно. Виливати відразу відро на грядку не варто, краще пролити її акуратно з лійки в кілька заходів, даючи воді повністю вбратися і не допускаючи застою. Хороший ефект у плані збереження вологості та структури ґрунту дає мульчування.

Як підживлювати

Можна впродовж сезону підсипати на грядки з буряком попіл (він не тільки живить, а й розкислює ґрунт, а буряк столовий не любить кислих ґрунтів). Гарно відгукується буряк на полив добривом з бур’янів.

Коли копати

Копають столові буряки в суху погоду, обрізають листя, залишаючи біля коренеплоду сантиметра півтора-два. Сам буряк очищають акуратно від землі і просушують в тіні під навісом.

За термінами дозрівання буряк ділиться на три групи: ранні, середні та пізні сорти.

Тривалість вегетаційного періоду у ранніх сортів від масового сходу до збирання врожаю в технічній стиглості становить 50-90 днів, їх збирають в кінці липня чи на початку серпня. Буряки столові середнього терміну дозрівання – 90-110 днів – збирають в середині чи в кінці серпня. Пізні сорти — 110-135 днів – пора копати не раніше кінця вересня. Саме пізні сорти ідеальні для тривалого зберігання і зберігаються до наступного врожаю.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com