Івано-Франківськ До сайту

“Єврейський Станиславів”. Учні ФТЛ створили сайт про історію єврейської спільноти

Учні Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату реалізували проєкт “Єврейський Станиславів”. Презентували його 15 травня в стінах рідного закладу. 

Розповідає Інформатор.

У межах проєкту зробили сайт, де розмітили інформацію про історію єврейської спільноти Станиславова/Станіслава. Створення платформи, її змістове наповнення, фото- та аудіоописи здійснила команда учнів під керівництвом учителя історії Андрія Яворського.

Команда:

Сайт виконали у межах спільного проєкту “Збереження єврейських кладовищ” організацій Centropa, Фонд єврейської спадщини (FJH) та Європейська ініціатива зі збереження єврейських кладовищ (ESJF), спрямованого на збереження, захист і підвищення обізнаності суспільства про локальну єврейську спадщину.

Ось так виглядає сайт:

Івано-Франківський фізико-технічний ліцей обрали “зразковою” школою (“Model School”) від України, а сам проєкт тривав з грудня минулого року до травня 2023 року.

Як розповів Андрій Яворський, матеріали для наповнення сайту шукали в інтернеті. Наприклад, сайти з єврейською тематикою – “Яд Вашем” і “JewishGen”. А ще закупили всю існуючу літературу краєзнавчого характеру, що тільки є і дотична до теми.

“У визначенні історії єврейських будівель та установ дуже сильно допомогли статті покійного Михайла Головатого та Івана Бондарева у “Репортері”. Як показала практика, саме звідти черпали інформацію автори більшості інтернет-сайтів. Щодо історії єврейської спільноти загалом, то тут найбільше стала в нагоді праця Н. Гелбера “History of the jewish people in Stanislavov”, – каже він.

Найбільшою складністю була робота під час ракетних ударів, відключень електрики і зростання рівня підозр до людей, які щось фотографують.

“Одна тітонька влаштувала цілий допит і ледь не викликала поліцію із питанням: “А що це ви тут фотографуєте?”, – ділиться педагог.

Збереження єврейських кладовищ – це пілотний проєкт, який фінансується ЄС і спрямований на збереження єврейських кладовищ у Центральній та Східній Європі. Його реалізовують неурядові організації з питань єврейської спадщини – Європейська ініціатива єврейських кладовищ ESJF, Centropa та Фонд єврейської спадщини.

Проєкт має на меті підвищити обізнаність місцевих громад про єврейські кладовища, допомогти зберегти їх. У центрі уваги – Грузія, Угорщина, Литва, Молдова, Польща, Словаччина та Україна.

Проєкт складається з семінарів, вебінарів, молодіжних та мистецьких університетськів конкурсів, а також різних форм взаємодії з місцевими установами та неурядовими організаціями.

Більше інформації про проєкт тут.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com