Івано-Франківськ До сайту

Як Угорщина допомагає переселенцям на Прикарпатті

Сьогодні, 25 травня, в Івано-Франківську відбулося засідання міжнародного круглого столу “Українсько-угорська співпраця задля надання екстреної допомоги внутрішньо переміщеним особам в Івано-Франківській області”.

Повідомляє Інформатор.

На круглому столі обговорювали проєкт “Екстрене реагування задля збереження життя ВПО в Івано-Франківській області ACE APPEAL UKR221”, який реалізували за допомогою Угорської Екуменічної служби допомоги. Мета цього проєкту – екстрено допомагати ВПО, зокрема, забезпечувати їх продуктами, предметами особистої гігієни, надавати психосоціальну та юридичну допомогу. І етап реалізували на Прикарпатті в період з березня 2022 року по лютий 2023. Проєкт поширювався на Богородчанська, Надвірнянська, Верховинська, Калуська громади.

Усього передали 8834 набори для сімей, які цього потребували. Також проводили групові заняття психологічного супроводу для переселенців. Роботу проводили двічі на тиждень для дорослих та дітей. Загалом заняття відвідали 3138 людей, з них дітей – 2211. За юридичною допомогу звернулися 277 людей. За кошти УЕСД відремонтували приміщення старого гуртожитку в селі Красноїлля, його планують відкрити 26 травня.

Як розповіла заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко, Івано-Франківська ОВА співпрацює з міжнародною організацією. На Прикарпаття прибуло більше 150 тис. людей, більше 40 тис. – діти.

“Ми закладаємо великі кошти з обласного бюджету та місцевих, однак цього не достатньо. Тому в нас є міжнародні донори, які нам в цьому допомагають. Тішимося співпрацею з Угорською Екуменічною службою допомоги. Співпраця з Угорщиною – довготривала”, – каже вона.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі каже, що угорці співчувають українцям, а Угорщина надає найнеобхіднішу допомогу, зокрема, приймає наших громадян. Вони співпрацювали із службами надзвичайних ситуацій, організовували надання медичного обладнання закладам охорони здоров’я під час пандемії, відновлення інфраструктурних об’єктів. Допомога надавалася у напрямках відпочинку, оздоровлення дітей та лікування поранених військовослужбовців ЗСУ в Угорщині.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com