Івано-Франківська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби пройшла акредитацію й тепер може проводити широкий спектр досліджень. Вони стосуються хвороб тварин, птиці, риб, бджіл, а також оцінки якості й безпеки сировини та продуктів харчування, напоїв, води, кормів і кормових добавок. Окрім цього, в лабораторії проводять санітарно-гігієнічні дослідження об’єктів державного нагляду.
Пише Інформатор із посиланням на головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Після реорганізації лабораторної мережі в жовтні 2022 року до складу Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби входять 4 відділи: Коломийський, Калуський, Рогатинський, Снятинський. Також йдеться про 16 дільниць лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках: смт. Богородчани, м. Надвірна, м. Тлумач, м. Тисмениця, м. Яремче, м. Івано-Франківськ, м. Коломия, м. Косів, смт. Верховина, м. Снятин, м. Городенка, м. Калуш, м. Долина, смт. Рожнятів, м. Рогатин, м. Бурштин.
У березні 2023 року регіональна лабораторія успішно пройшла переакредитацію згідно вимог до компетентності випробувальних лабораторій ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 року.
Атестат акредитації зареєстрований у Реєстрі 19 березня 2023 року за №20100 й дійсний до 18 березня 2028 року.
Лабораторія акредитована на 354 показники та 893 методики.
Відповідно до повноважень, лабораторія має право проводити дослідження:
- харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження;
- кормів, кормової сировини, комбікормів, преміксів;
- води (питної, природних водойм, господарського призначення, стічні води);
- дослідження у сфері санітарного законодавства: вода питна, харчові продукти, в т. ч готові харчові продукти на калорійність та мікробіологічні показники, змиви з об’єктів навколишнього середовища (школи, садочки, табори);
- факторів середовища життєдіяльності людини;
- діагностику хвороб тварин, птиці, риб та бджіл інфекційного та неінфекційної етіології.
Також лабораторія моніторить рослини: визначає токсичні елементи пестицидів, мікотоксинів, радіонуклідів та мікробіологічних показників. Окрім цього, тут здійснюється державний контроль сальмонельозу птиці.
Наразі тут планують розширити сферу акредитації на проведення досліджень пріонних інфекцій, визначення вмісту транс-жирних кислот у відсотках від загальної кількості жирних кислот у харчових продуктах (жирах, олії, маргарині, спредах).
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com