Івано-Франківськ До сайту

У Франківську розпочалися зйомки документального фільму про поезію та її вплив на військових

15 лютого, в Івано-Франківську стартували зйомки документального фільму про те, як поезія додає незламності нашим захисникам. Режисер Борис Малюга родом з Тернополя, але останні роки живе і працює в Києві. 

Повідомляє Інформатор 

Одна зі сцен фільму знімалася в підземному переході “Ваґабундо”, зокрема інтерв’ю з Юрієм Андруховичем, де говорили про вплив поезії на військовослужбовців.

Головний герой фільму Ігор. Він військовий, який у перерві між захистом Батьківщини читає сучасну поезію.

Ідея фільму виникла після того, коли однокласник Бориса військовослужбовець – один із героїв стрічки надіслав фото, де він в окопі читає поезію. Тоді режисер вирішив зняти фільм про поезію і вплести її в загальноісторичні події, які відбуваються зараз.

“Документалістика, на мою думку, один із найважливіших видів творчості, культурної діяльності та фільмотворення, тому що вона фіксує ті події, які відбуваються зараз. Зараз багато тем, які слід показувати за допомогою документалістики як в Україні так і в Європі.   Документалістика працює фіксатором російських злочинів та наших переживань. Це хороша можливість залишити всі події майбутньому поколінню.” – додає Борис Малюга.

Відтак спікерами фільму будуть українські поети, а також письменники серед яких Юрій Андрухович та Юрій Винничук.

Інша частина зйомок кіно відбуватиметься у Києві та на східній частині України.

“Творчість, а зокрема вірші мають наш історичний код. Українські вірші допомагають боротися про це кажуть навіть самі військові. Найчастіше читають вірші Юрія Андруховича, Ліни Костенко “ – ділиться режисер.

Також вчора, 16 лютого у  відбувся благодійний поетичний вечір на якому була можливість задонатити на FPV-дрони для одного із наших захисників, на поетичному вечорі були поети з Харкова, Тернополя та Івано-Франківська.

Івано-Франківськ – це перше знайомство героя з поетами та їхньою творчістю.

За словами режисера тривалість фільму 40-45 хвилин за цей час автори хочуть показати, як поезія допомагає нашим захисникам боротися, а також те наскільки важливо зараз пізнавати українську літературу.

Зйомки планують закінчити у квітні. Також як поділився з нами Борис Малюга стрічка спочатку мандруватиме фестивалями, згодом буде тур з презентацією у тих містах де відбувалися зйомки.

Як поділився з нами Юрій Андрухович документальні фільми зараз дуже важливі та потрібні. Документалістика – це найперше завдяки чому можна показати реальні події, які переживає наша країна. Документальне кіно стає безпосередньою мистецькою реакцією на ворожу агресію.

“Документальна фотографія, репортажі це звичайно теж важливо, але документальне українське кіно важливіше погодьтеся. Зараз ми вже маємо кілька феноменальних стрічок у цьому жанрі, які здобувають різні світові нагороди – це дуже важливо, адже ми показуємо світу реальну картину тих подій, які відбуваються на території нашої країни.” – каже Юрій Андрухович.

Юрій Андрухович переконаний, що Борис Малюга та всі інші хто працює над фільмом здатні рости, розвивати українське документальне кіно, яке згодом стане неабияким культурним інструментом боротьби та викорінення російських наративів.

Процес зйомок фільму можете побачити в нашому ютубі. Стрім з благодійного вечора можна побачити за посиланням. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Христина П’ятнюк