Івано-Франківськ До сайту

Диван зачекає: куди піти у Франківську 11-17 березня| афіша

Цього тижня у Франківську для жителів та гостей нашого міста заплановано ряд цікавих та пізнавальних культурно-мистецьких заходів.

У добірці Інформатор зібрав все найцікавіше, під будь-який смак та гаманець.

Повний список заходів, які відбудуться цього тижня, дивіться у нашій афіші.

Вишкіл надання невідкладної домедичної допомоги

Сертифікований курс занять з надання невідкладної домедичної допомоги для всіх охочих, який будуть проводити медичні працівники нашого міста.

Щодня рашисти завдають ракетно-артилерійських ударів по українських містах, цілеспрямовано знищуючи місцеве населення та руйнуючи об’єкти критичної інфраструктури.

Через терористичні дії армії рф зростає кількість жертв серед цивільного населення України. Тому сьогодні вкрай важливо володіти базовими навичками першої домедичної допомоги, які допоможуть врятувати чиєсь життя.

З цією метою нагадуємо основні правила домедичної допомоги для цивільних та запрошують на практичні заняття у ЦОІ.

Перша меддопомога — комплекс невідкладних медичних заходів, які проводять людині впродовж перших хвилин після настання екстреної події до прибуття бригади медичної допомоги.

Де: вул. Незалежності, 36

Коли: 11.03 о 16:00

7 душ — кіноклуб

Совість найстрашніша суддя, від якої не сховатися, а покарання, призначене цим судом не зміряти роками, проведеними в неволі.

Воно триває завжди. Таке випробування випало Бену. Він вважає себе відповідальним за загибель кількох осіб і, в їх числі, своєї коханої. Намагаючись виправити помилки минулого, Бен вирішує допомагати абсолютно незнайомим людям. І можливо саме вони стануть його виходом, тим випробуванням, яке він зобов’язаний витримати?

Про це ми поговоримо після перегляду кінофрагментів.

Де: вул. Незалежності, 36

Коли: 11.03 о 18:00

Вистава “Венера в хутрі”

За твором австрійського письменника Леопольда фон Захер-Мазоха.

Ця інтерпретація твору Леопольда фон Захер-Мазоха «Венера в хутрі» прагне звернути увагу глядачів на самих себе і на те, що є між рядками, написаними автором. Відійти від численних  стереотипів про феномен людської сексуальності, про мазохізм як ваду, про норми й табу. І може, зрозуміти, що певною мірою кожен та кожна були героями цього роману.  У виставі ви побачите продовження деяких казок, дізнаєтесь, про що йдеться після фрази: 

« … і жили вони довго і щасливо». Зауважимо: для нас  важливо –  чи щасливо? 

У виставі ми порушуємо теми співзалежності, розтавання, порожнечі від втрати та нездатності чути один одного і розуміти справжнього себе.

На прикладі Северина ми вивчаємо травматичний вплив, який він отримав після розставання із Вандою. Головний герой не може пережити біль втрати й потрапляє у витворений, вигаданий світ, світ болю, котрий руйнує, але, на його думку – зцілює. Щоб захиститися від порожнечі, яку принесла втрата коханої, він готовий терпіти біль. І зцілитися.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 12.03 о 18:00

Вистава “Гуцулка Ксенія”

Мюзикл “Гуцулка Ксеня” (лібрето і музика Ярослава Барнича) – це поєднання сучасної технології з українською автентикою. Зокрема, серед костюмів можна побачити унікальну колекцію гуцульських гунь Руслани Гончарук. А родзинкою сценічного рішення є лазерне шоу від команди “Show Service”.

За сюжетом, до Ворохти зі США прибувають українські емігранти, щоб знайти молодому хлопцеві наречену в Карпатах. Батько заповідав йому мільйон доларів, але за умови, якщо він знайде на історичній батьківщині «свідому українку» і одружиться з нею.

Композитор Ярослав Барнич увійшов в історію української музики як основоположник модерної української оперети. Його називали «українським Лєгаром». Це був композитор європейської школи і стилю. Музика з оперети Ярослава Барнича звучить у сучасному аранжуванні, а танцювальні номери мають у собі багато елементів сучасної хореографії, зберігаючи при цьому автентичний український лейтмотив.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 13.03 о 18:00

Великий Стендап Концерт

Великий Стендап — це івент, який обіцяє вам незабутній досвід сміху і розваг! Це місце, де досвідчені стендап-коміки зберуться, щоб розірвати зал сміхом і зарядити вас позитивною енергією.

Тому, пам’ятайте, що готуватися до вечора стендапу варто завчасно!

Будьте впевнені, що перший ряд буде найгарячішим місцем у залі, тому не зволікайте і приходьте раніше, аби отримати найкраще місце і насолодитися морем сміху!

Коміки:
1. Фелікс Редька
2. Женя Королько
3.Тарас Яремій
4. Андрій Пілат

Де: «ККЗ Арена Центр», вул. Незалежності 46

Коли: 13.03 о 19:30

Комедія “Академія Сміху”

Японія. 1940 рік.

Драматург Хадзімі Цубакі йде на прийом до суворого та консервативного цензора Мацуо Сакісакі, щоб отримати дозвіл на постановку нової комедійної п’єси «Ромео і Джульєтта».

Цензор, який призначений на цю посаду нещодавно, ніколи у своєму житті не сміявся й не розуміє, навіщо Японії у важкий воєнний час потрібен сміх.

За п’єсою Кокі Мітані режисер Ігор Матіїв — екстремально весела та просвітлено сумна вистава, що тримає в напруженні від першої до останньої сцени. Адже протистояння митця і влади ніколи не перестане бути актуальним. У головних ролях — сейсмічний тандем Тараса Бенюка і Володимира Тафійчука.

Де: вул. Леся Курбаса, 3

Коли: 14.03 о 18:00

Вистава “Гуцульське весілля”

«Тим часом наберут дружби оріхів, колачів, горівки та з тим виходять за князем, щоби просити благословіння та й на весілля. Насамперед ідуть до священника, якому передають колач і гуску соли, відси ідуть до родів і знакомих. Увійшовши у хату, сідають зараз на лавицю, розводять бесіду про буденні справи, відтак просять благословення, а вкінці кажуть: просили тато, просили й мама, просит пан молодий і ми просимо, абисте були ласкаві приходити сегодне на зачінанє, у вечеріх – на заводини, а відтак … на весіля.

Так ходіт дружби з князем, а дружки з княгинею аж до вечера» (Володимир Шухевич «Гуцульщина»)

«І через сотню з лишком років дослідження моєї рідної Гуцульщини академіка Шухевича захоплює своєю автентичною первозданністю і водночас магічним символізмом. Сьогодні ми відтворимо обряд весілля, щоб кожен відчув силу і красу цього краю. Набуваймоси! Бо ми того варті…» (Ростислав Держипільський)

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 14.03 о 13:00/18:00

Майстер-клас «Малювання з Montclair»

Радо запрошують вас до затишної студії Montclair Frankivsk на захопливий майстер-клас з малювання за участю професійного художника. Головна мета проєкту – надати кожному гостеві можливість відволіктися від буремних буднів та відпочити за створенням картини – своїми руками. Спробуйте, і ви захочете прийти ще раз!

Команда Montclair підготувала програму роботи над картиною таким чином, щоб результат був WOW попри те, чи є у вас відповідні навички, чи це буде ваш перший досвід. У поетапному створенні картини вам допомагатиме професійний художник. А ви зможете повторювати за ним або вносити власні авторські елементи – як побажаєте. Усі матеріали для роботи (професійні полотна 40х40 або 35х45, акрилові фарби і фартухи) надаються.

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 15.03 о 19:00

Вистава “Солодка Даруся”

Драма за мотивами однойменного роману Марії Матіос.

Вистава, яка не потребує реклами, бо вже стала легендою! Приголомшуюче одкровення в пронизливій пісенній оздобі, при тріпочу чому, мов серце, світлі каганця. Краща, за словами авторки, постановка культового твору.

Режисура, сценічне рішення, музичне оформлення — н.а. України Ростислав Держипільський Пісенна режисура — лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Наталія Половинка Пластика — Андрій Кирильчук

Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, вул. Незалежності, 42

Коли: 15.03 о 18:00

Драматичне читання “Квіти під руками диявола”

П’єса про історію Станіславова в міжвоєнний період. Персонажі, які змальовані, і ходили вулицями міста, так, як ми зараз. Це вигадана історія, але з реалістичними датами подій.

Де: Підземний перехід Вагабунд, вул. Пилипа Орлика, 7, Івано-Франківськ

Коли: 16.03 о 18:00

Volkanov “тебе знайшов”

16-го березня Перший великий сольний концерт молодого українського співака VOLKANOV в Івано-Франківську!

VOLKANOV – молодий, перспективний український артист, співак і композитор. Родом з тимчасово окупованого Бердянську. Творчий шлях хлопця, який привів його до великого шоу-бізнесу, почався з телешоу X-Factor (9 сезон). Там, Діма потрапив в команду до Андрія Данилка, який й розгледів великий потенціал та талант хлопця.

Після завершення шоу, Діма в статусі супер-фіналіста отримав запрошення працювати в колективі Вєрки Сердючки. Зараз артист активно займається власною творчістю, сам пише музику та тексти до своїх пісень. Діма Волканов є автором українського хіта “Намалюю”, який потрапив у топ чарти, і набрав понад 5 млн переглядів на Youtube та музичних майданчиках.

Серед пісень виконавця, також є відомі треки : «Наречена», «Як моя любов», «Тебе знайшов» та багато інших творів, написаних вже під час війни. На концертах Діми завжди весело, драйвово та енергійно. Запрошуємо вас поринути в атмосферу затишності та душевних пісень!

Де: вул. Леся Курбаса, 3

Коли: 16.03 о 18:00

Вистава «Як виростити чоловіка в домашніх умовах»

Чому варто піти на театральне шоу «Як виростити чоловіка в домашніх умовах»?

1.Блискуча комедія про різні світи чоловіка та жінки.
2.На сцені – Ірма Вітовська та Олексій Гнатковський.
3.Нестандартний сюжет та бурхливий фінал.

У центрі п’єси – сильна, прекрасна і самовпевнена жінка! Вона має чудову роботу, гроші… все, крім кохання… або хоча б просто чоловіка.
В один прекрасний вечір … вона побачила рекламу про те, що ідеального чоловіка можна тільки виростити … навіть в домашніх умовах ..!

Комедія про стосунки чоловіків і жінок… І про те, що в рекламі не завжди кажуть правду.

Де: «ККЗ Арена Центр», вул. Незалежності 46

Коли: 16.03 о 18:00

Національний Академічний Ансамбль Пісні і Танцю «Гуцулія»


Ой заграють скрипки й бубни, заграють трембіти…

Національний академічний гуцульський ансамбль пісні і танцю «ГУЦУЛІЯ» представляє та оберігає джерело народної творчості Карпатського краю. Створений у 1940 році українським композитором та культурним діячем Ярославом Барничем. У травні того ж року хор показав свою першу програму та започаткував мистецьке життя колективу. Упродовж восьми десятків літ є одним з пропагандистів хорової й танцювальної культури в Україні.

Упродовж всього творчого життя колектив ансамблю очолювали відомі музиканти: Дмитро Котко, Володимир Пащенко, Михайло Магдій, Богдан Дерев’янко, Іван Легкий. Понад 25 років «Гуцулією» керував народний артист України Петро Князевич.

У 2009 році Академічному Гуцульському ансамблю пісні та танцю указом Президента України присвоєно державний статус «національний».

Гуцульський ансамбль пісні й танцю вирізняється оригінальним, самобутнім репертуаром, в якому домінують невичерпні народні обряди та традиції. Колектив вивів на сцену перлини народної творчості колядки, щедрівки, веснянки, купальські пісні, забави й обряди «Гуцульське весілля», «Гуцульське Різдво», «Йорданські хороводи», «Свято на полонині», «Косівські візерунки». Разом з тим, у його творчому доробку виконання унікальних творів класичної музики Д. Бортнянського, М. Березовського, М. Леонтовича, М. Лисенка та зарубіжних авторів Ф. Генделя, В.А. Моцарта, що свідчить про те, що Галичина завжди була носієм Європейської культурної спадщини.

Сьогодні колектив знаходиться у творчому пошуку справжніх шедеврів, які беруть початок з глибин народного гуцульського життя. Його діяльність, а це понад 25 тисяч концертів як в Україні, так і за кордоном, — один з яскравих самобутніх творчих кольорів у веселковому вінку української культури.

Де: вул. Леся Курбаса, 3

Коли: 17.03 о 17:00

Вистава «Дюймовочка» театр ляльок ім. Марійки Підгірянки.

Герої казки переносять маленьку дівчинку Дюймовочку то до річки, то до підземної нірки Крота, то у справжню мрію… Багато прикрощів пережила на своєму шляху крихітна дівчинка. Та нарешті рятівниця-Ластівка переносить її у Країну Квітів, де вона зустрічається з чарівним принцом Ельфів.

Такий, улюблений дітьми й дорослими сюжет казки, написаної майже 200 років тому Г.Х. Андерсеном, сьогодні на сцені театру.

Де: вул. Незалежності, 10а

Коли: 17.03 о 12:00/14:00

Читайте також: Що нового з’явилось на просторах українського ютуба. Це ютуб вихідного дня від Інформатора

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87