Івано-Франківськ До сайту

Fake дня: помер колишній принцеси Діани

18 березня близько 14:00 почала ширитись інформація в соцмережах та ЗМІ про смерть короля Великої Британії Чарльза III. Офіційного підтвердження деякі медійники не дочекались, а ось новини публікувалися з блискавичною швидкість. Хто втрапив на гачок фейку читайте далі.

Повідомляє Інформатор.

Почнемо з нас, тобто, з наших колег. Інформатор UA опублікували новину про те, що Король начебто помер у віці 75 років.

Скрін з сайту “Інформатор UA”

Нагадаємо, що 5 лютого цьогоріч Букінгемський палац повідомив про те, що у Чарльза ІІІ діагностували рак. Після цього правитель вперше, після оголошення про хворобу, з’явився на публіці 22 лютого.

Що написали інші ЗМІ?

Скрін з пошукових запитів в Google

Скрін з пошукових запитів в Google

На своїх сайтах інформацію про “смерть” Короля Великобританії опублікували ЗМІ: 5 канал, УНІАН, Телеграф, LIGA.net та інші. 

Окрім цього, в Telegram-каналі новину опублікував Ігор Ланченков.

Скріни з Telegram-каналів “Лачен пише” та Інформатор

Вже за 9 хвилин Ланченков опублікував наступне повідомлення:

Офіційної заяви на сайті палацу немає, відбій вибачте за дезу. Західна преса про смерть короля теж не пише“, наступна публікація в “Лачен пише” –Здоров’я королю!)”

Що ж, мусимо визнати, що Інформатор теж зреагував на псевдо смерть Чарльза ІІІ. Ми імпульсивно опублікували новину в телеграм-каналі, але в процесі підготовки публікації на сайт редакція не знайшла підтвердження від Букінгемського палацу.

Потім ми “пішли” до британських авторитетних ЗМІ. Там теж такої новини не виявили. В Телеграмі ми опублікували оновлення, де спростували новину.

Що каже Google Trends?

Після появи новини про смерть Короля Великобританії у Google Trends з пошуковим терміном “Король Чарльз” з’явилось 5 найпопулярніших схожих запитів від користувачів:

“умер” (перепрошуємо на російську), “король умер”, “чарльз ііі”, “король англії”, “charles”.

З моменту публікації новини стався бум запитів на пошуковий термін “король Чарльз”.

Також у Google став популярний запит “хто буде наступним королем Англії?”.

Наступником короля Чарльза, до слова, є принц Вільям.

Король і Україна

У вересні 1996 року принц Уельський Чарльз відвідав Україну на запрошення Президента України Леоніда Кучми. Серед іншого у Києві відвідав Софійський собор, Меморіал Вічної Слави, Києво-Могилянську академію, де був приємно вражений англомовними студентами й вітальними плакатами, потім відбув до Севастополя, де відвідав Меморіал британцям загиблим у Кримській війні.

У місті Бахчисарай була вулиця Принца Уельського. Названа на честь візиту принца до Криму у 1996 році.

З початку повномасштабного вторгнення, 1 березня 2022 року принц Чарльз засудив російське вторгнення держави-окупанта в Україну та висловив свою підтримку українцям, які чинять спротив агресору.

“Ми солідарні з усіма, хто чинить опір жорсткій агресії”, — заявив він. За словами принца, це — “атака на демократію, на відкрите суспільство, на саму свободу”.

Члени британської королівської родини рідко висловлюються щодо політичних питань, дотримуючись нейтральності. У квітні 2022 року принц Чарльз зустрівся з родиною, яка втекла від війни в Україні.

Після загибелі в автокатастрофі принцеси Діани Чарльз, якого дуже травмувала смерть ексдружини, знову став носити весільну обручку. Як пише The Daily Mail, він зняв її лише коли заручився з Каміллою Паркер-Боулз у 2005-му.

Наразі офіційної інформації про стан Чарльза ІІІ немає. Інформатор стежить за оновленнями!

Бажаємо Королю здоров’я та переможної боротьби з онкологією! А читачам радимо перевіряти інформацію на офіційних ресурсах, тому додаємо до матеріалу посилання на Букінгемський палац у фейсбуці та на офіційний сайт.

Читати: Увага, фейк! У соцмережах Прикарпаття шириться неправдиве повідомлення

Дарія Нагорна, Лілія Оленюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87