Івано-Франківськ До сайту

Фурі – не нова субкультура, а багаторічна спільнота: спростовуємо російське ІПСО

В кінці квітня соцмережами розлетілись відео з людьми в анімалістичних костюмах, які відтворюють рухи тварин. В описах до кадрів йшлося про те, що це діти-фурі, які “облизують одне одного, гарчать та знімають “дикі тіктоки”. Публікації викликали шквал коментарів із засудженнями, образами та агресивними закликами. Та чи справді культура фурі є такою загрозливою?

Все невідоме зазвичай викликає нераціональний страх. Тож спеціально для читачів Інформатора ми домовились про інтерв’ю з представницею спільноти фурі в Україні й попросили розповісти про цей рух зсередини.

Нашу гостю звуть Лума. В своєму звичному житті дівчина займається мистецтвом, має психологічну освіту і шиє пухнаті костюми. В культурі фурі — це зветься фурсьюти (ред. слово відповідає сенсу, в перекладі з англійської – “фур” fur – хутро, а “сьют” suit – костюм).

Насправді далі в статті ще буде багацько термінів, залишимо тут невеличкий словничок:

Фурі — субкультура, що об’єднує людей, які захоплюються антропоморфними тваринами із людськими характеристиками. Рисами як: людський інтелект, міміка, прямоходіння та носіння одягу. Деякі фурі переодягаються у людиноподібних тварин, більшість просто мають свій персональний образ, пухнастого персонажа. Проте фурі не ототожнюють себе з ними, а лишень уявляють, що тварини можуть мати людські риси. Як, наприклад, герої казок, книжок, мультиплікацій.

Теріани —  люди, які вважають, що їх справжня сутність — звір. Це окрема від фурі субкультура (дуже близька та не тотожна), що прийняла термін теріантропія як опис відчуття душевної ідентифікації себе як тварини. Представники цієї субкультури зазвичай обирають собі тотемну тварину, проте також цілковито усвідомлюють себе людиною. Підлітки на пропагандистських відео відносяться до теріанів. Вправи та стрибки якими вони займаються це вид спорту — Квадробіка/квадроаеробіка (пересування на чотирьох кінцівках, подібно тваринам).

Різниця між фурі й теріанами в тому, що для фурі це хобі, творчість, а для теріанів — самоідентифікація. В обох випадках вони не вважають себе справді твариною.

Ось, до прикладу, як виглядає фурі на Книжковому фестивалі у Києві у 2023 році:

@pani.luma @Kyiv Book Weekend 2023 thank you for all your hard organizational work &lt3 #books #fursuit #furry #uafurry #ukranianfurry #cabbit ♬ original sound – pani.luma

А ось відео з теріанами у соцмережах:

@.cybercyn Come back home. #therianthropy #relatable #music #forest #quadrobics #wolf #fyp #edit #furry #animal #goth #therian #winter ♬ k – ☆

Різниця очевидна. А тепер повернемось до нашої героїні.

Лума у спільності фурі вже майже 20 років, з яких 10 – активно брала участь у європейських фестивалях, була в організаторах українських фурі фестивалів. Також пані Лума є волонтеркою, збирала “пухнастиків” на волонтерські виїзди до Гостомельського притулку. Підтримувала інші ініціативи, на кшталт роздачі фурсʼютерами (фурі в костюмах) смаколиків в лікарні на свято Миколая.

Інформатор: То хто такі фурі?

Лума: Це спільнота людей, які мають спільне творче хобі — малювати, писати оповідання, історії, дивитись і обговорювати комікси, фільми та мультиплікацію з антропоморфними тваринами, вигадувати собі персонажа якого можна відігравати з друзями та подекуди переодягатися у тварин з людським інтелектом. Ми не думаємо, що ми тваринка, ми не кусаємось, не облизуємось, не ходимо в лоточок….

Для нас це лишень відпочинок у вільний час. До прикладу, після навчання чи роботи. Така собі театральна терапія, де ти перевтілюєшся в незвичний для буденності образ, граєш роль, яка тобі до вподоби.

Рух зародився у США, про що свідчить і назва “furry”, себто, пухнастий. Закордоном таке хобі почало поширюватися у другій половині XX сторіччя. В Україні фурі спільнота розвивається вже більше 25-ти років.

Інформатор: Звучить як щось дуже знайоме, з дитинства

Лума: Так і є. Пригадаймо новорічні ранки. Діти перевдягались у героїв казок, лисичок, вовків та ведмедів. Якщо ж копнути ще глибше в історію — здавна у нас взимку водили козу на Маланку. Зараз ці культурні традиції активно відроджуються і стають все популярнішими.

Фото взяті з відкритих джерел

В нашій культурі також поширеними є легенди про перетворення героїв у диких тварин. Це, авжеж, не рух фурі, проте доказ того, що ідея перетворення люди у звіра і навпаки вже давно існує в нашій культурі та є звичною.

Інформатор: Тобто це США надихались нашою культурою?

Лума: Хто зна. У світових та українських казках, переказах є доволі поширеними згадки про перетворення героїв у диких тварин. Це, звісно, не рух фурі, проте доказ того, що ідея перетворення людини у звіра і навпаки вже давно існує в нашій культурі та була звичною.

Інформатор: Ну, все звучить доволі мирно. То звідки й чому, на вашу думку, зараз так активно поширюються ці відео зі “здичавілими”, переодягненими у тварин людьми, які, як ми вже з’ясували, до культури фурі прямого стосунку не мають?

Лума: Це все дуже добре лягає в наратив про небезпечну Америку та “загнивающій Запад”. Вони шукають усіх, хто відрізняється чи вирізняється. Раніше цькували людей за джинси, а тепер — за незвичне хобі. Це спосіб тримати в страху: “ваші діти в небезпеці“, спосіб внесення додаткової напруги, відволікання від насправді важливого, адже нажахана людина перестає раціонально мислити.

Таким чином російська влада залякує своє населення та виправдовує збройну агресію псевдозахистом від подібних європейських чи американських рухів. Такі ж наративи, на жаль, не розібравшись в ситуації й не дослідивши тему, підхопили українські телеграм-канали. По суті — допомагаючи ворогу.

Скрін з телеграм-каналу

Інформатор: А хто ховається за маскою фурі? Хто ці люди в житті, в Україні та світі?

Лума: Насправді, більшість фурі — це не діти. Це вже дорослі, свідомі люди, які живуть звичайне життя, багато з нас волонтерять та донатять. Наприклад, європейське ком’юніті в 2023 році зібрало та задонатило 40 тисяч євро українській зоозахисній організації UAnimals.

Скріни, які надала пані Лума

Також фурі організовують благодійні акції, допомагають відбудовувати пошкоджені будинки, збирають мільйони гривень на ЗСУ, купують такмед та іншу допомогу, передають це нашим військовим, серед яких, до слова, також є представники цієї спільноти.

Скріни надала пані Лума

У буденному житті фурі — це IT-спеціалісти, науковці, митці, професори, військові, поліцейські, вчителі, журналісти, письменники, розробники ігор, ба навіть космотуристи. До прикладу, Кемерон Бесс, який увійшов до екіпажу корабля New Shepar для суборбітального комерційного польоту, відомий у фурі спільноті як MeepsKitten.

Зокрема біологиня, яка працювала над створення вакцини Moderna, також є учасницею цього руху.

В університеті Берклі у Каліфорнії є ціле furry ком’юніті, а на цьому відео (ред. нижче) лекції для студентів читає винахідник у фурс’юті.

@berkeleyfurries We think it’s a great idea! A special thanks to Dr. David “Spottacus” Benaron for hosting our masterclass talk last night (Recording available on our YouTube.) #furry #furryfandom #fursuit #ucberkeley #college #gobears ♬ Put Your Records On –

Представники спільноти є мирними й толерантними людьми, а також дуже дружніми у своєму ком’юніті. Ми не вважаємо себе тваринами, а лишень з друзями переодягаємось в костюми та проводимо час разом, підіймаємо настрій собі та часто іншим людям навколо. Знижуємо стрес та емоційну напругу нікому не шкодячи. Наприклад, футбольні шанувальники для цього кричать і дуркують з друзями на матчі улюбленої команди.

Інформатор: Дякую за розмову і вдалі приклади. Сподіваюсь тепер читачам Інформатора не будуть страшні люди в костюмах тварин

Лума: Так, хочу додати стосовно страхів за підлітків та дітей, на які так тиснуть автори іпсо-контенту. Підлітки — теріани, фурі й звичайні діти теж знаходяться у стресі, втрачають домівки, родичів та близьких. Квадробіка — це, може, незвичайне, та корисне для здоровʼя і настрою хобі. І, можливо, яскравий дружній пухнастик у костюмі когось здивує та відволіче від нескінченної напруги. Загалом, поширений зараз “білий ведмідь”, якого часто замовляють на свята — це звісно не фурі, але той же спосіб розважитись. Тож не треба боятись фурі, коли зустрічаєте на фестивалях чи ярмарках. Вас ніхто не вкусить 🙂 Дозвольте своїм дітям побігати й побути в казці, погратися, посміятися та пострибати разом з нами. І долучайтесь до гри самі!

Замість висновків: сіяти страх та злобу — це один з видів насилля в цій війні. А просвітництво, пошук інформації і фактчекінг – хороший спосіб вберегти себе від таких атак і збагатитись новими знаннями.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87