Івано-Франківськ До сайту

Чи можуть українці відмовитися від служби в армії з релігійних переконань: відповідь правозахисника

З 18 травня 2024 року набув чинності закон про мобілізацію. Відтак, всі військовозобов’язані особи мають оновити свої дані в ТЦК, або в додатку “Резерв+”, але як бути, тим кому віросповідання та релігія не дозволяють брати зброю до рук?

Про це “Тлеграфу” розповів виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павличенко, повідомляє Інформатор 

За словами Олександра Павличенка військовозобов’язані українці можуть відмовитися від служби в армії з релігійних переконань, але це можливо лише у мирний час, у воєнний час альтернативи немає. Наприклад, Свідки Єгови не можуть брати до рук зброю за своїми переконаннями, але альтернативної служби законодавство не передбачає.

Також правозахисник додав, що навіть якщо військовозобов’язаний звернеться до суду, то в період дії воєнного стану він не досягне дозволу на альтернативну службу.

“Нічого не можна зробити. Можливо розпочати якісь стратегічні справи, але за відсутності надлишку мобілізаційного резерву, я думаю, що це триватиме досить довго. Років через 5–10 якесь рішення може і буде, але воно суттєво не вплине на ситуацію, яка існує зараз”, — зазначив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Нагадаємо, що  середини липня 2024 року в Україні почнуть діяти нові правила вручення повісток, які вводяться в рамках посилення мобілізаційних заходів. Відтак, повістки зможуть вручати заочно, поштою.  Також змінилися правила щодо оновлення даних у ТЦК, які саме передбачені зміни, та хто може не оновлювати дані розповіли тут.

Головне фото з відкритих джерел. 

Читайте також: Ворог випустив 53 ракети по Україні: є влучання і на Прикарпатті

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87