Івано-Франківськ До сайту

Новий правопис української мови: процес доопрацювання триває

Інститут української мови НАН України, продовжує роботу над вдосконаленням нового українського правопису. Очікується, що доопрацьований варіант буде представлений громадськості наприкінці поточного року.

Розповідає Інформатор покликаючись на інтерв’ю Радіо Свободи з директором Інституту української мови Павлом Гриценком

У процесі допрацювання правопису основна увага буде приділено виправленню помилок та неточностей, які були виявлені у попередній редакції. За словами Гриценка, нова версія має бути скорочена та позбавлена положень, що стосуються очевидних аспектів мови, які не потребують детального регулювання.

Після завершення роботи над правописом, Інститут планує подати його на розгляд комісії з мовних стандартів, яка відповідно до чинного законодавства, ухвалить рішення про його впровадження. Важливо відзначити, що в цьому процесі вже не будуть задіяні Кабінет Міністрів та Міністерство освіти і науки України.

Павло Гриценко також зазначив, що важливим аспектом роботи є співпраця з провідними мовознавцями, щоб забезпечити максимальне узгодження нового правопису з науковими дослідженнями у цій галузі.

Згадуючи історію правопису, Гриценко наголосив на проблемах, які виникли через поспішне впровадження правопису 2019 року, що містило численні помилки та неточності. Він висловив сподівання, що нова редакція буде позбавлена цих недоліків і стане ефективним інструментом для всіх, хто використовує українську мову.

Нагадаємо, 22 травня минуло п’ять років з моменту, коли було рекомендовано перехід до нового правопису, і тепер очікується, що доопрацьований варіант сприятиме плавному впровадженню оновлених мовних стандартів.

Читайте також: НМТ 2024 – як випускникам отримати витяг з відомостей результатів тестування

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87