Івано-Франківськ До сайту

День Конституції України: історія становлення та сьогодення

28 червня в Україні відзначають одне з найважливіших свят — День Конституції України. У цей день вшановується основний закон, який гарантує наші права та свободи, забезпечує незалежність та суверенітет нашої країни.

Інформатор щиро вітає всіх українців з цим важливим святом. Бажаємо миру, злагоди та процвітання. Нехай дух патріотизму та гордості за рідну країну надихає нас на нові звершення та зміцнення демократичних цінностей.

Конституція – це не просто збірка декларативних фраз, це справжні правила гри, червоні лінії та фундамент України.

Для українців вона є таким самим символом, як тризуб чи прапор.

О 09:20 ранку, 28 червня 1996 року після 5 років незалежності України ухвалили Конституцію України. Після цього її змінювали декілька разів, попри те, що згідно з нею, передбачена досить жорстка процедура внесення змін та доповнень.

Робота над фінальним проєктом Конституції тривала три місяці, а спеціально створена комісія працювала по 13 годин на день.

З трибуни Верховної Ради Михайло Сирота, колишній народний депутат України, представляв усі її статті в “конституційну ніч”, тому саме його вважають “батьком” Конституції.

“Відданість цьому щодня доводять мільйони українців. Герої на передовій і ті, хто важко працює для зміцнення держави. Українці, які змінили своє життя, змінили свою професію, але не змінили свій вибір на користь свободи, України, Європи”, – сказав президент.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і  територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини й громадянина та підвищило міжнародний авторитет України у світі.

Тетяна Сарай 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87