Івано-Франківськ До сайту

Єдиний голос підрозділу “Сармат”: історія сестри військовополоненого оборонця Маріуполя

Сьогодні, 30 червня, рідні військовополонених маріупольського гарнізону вкотре вийшли на акцію-нагадування.

Повідомляє Інформатор

Вже постійними організаторами є сім’ї військовополонених, зокрема, і азовців. Гаслом акції є “Не мовчи! Полон вбиває”.

Вкотре на акцію вийшла Марія, сестра військовополоненого захисника Азовсталі. Дівчина поділилася з нами, що востаннє бачила брата ще у листопаді 2021 році, коли той поїхав на ротацію в Маріуполь, де його і застало повномасштабне вторгнення. Спілкувалася з ним 15 квітня 2022 року під час того, як він пробирався в Азовсталь. У травні він повідомив, що живий і разом з побратимами здається в полон. Відтоді Марія більше не чула його.

Віталій (ред. брат Марії) військовослужбовець підрозділу ВСП “Сармат”. Він та його побратими досі перебувають в полоні.

За словами Марії хлопців утримують у страшних умовах, б’ють, психологічно тиснуть. За майже два з половиною роки з його підрозділу обміняли тільки одного чоловіка — командира. Решта хлопців досі перебувають у полоні.

“Не тільки “Азов” не міняють, але й інші підрозділи. Приклад цьому підрозділ мого брата, де майже за 2,5 роки поміняли лише одну людину. Ми намагаємося достукатися до влади, виходячи на ці акції, щоб вони якось пришвидшували ці обміни, щоб робили все можливе”, – каже сестра військовополоненого захисника.

Також дівчина переконана, що такі акції важливі, бо в такий спосіб ми нагадуємо світу та суспільству загалом, що війна триває, що тисячі людей досі перебувають у полоні й про них треба говорити.

Дівчині сумно бачити, в якому стані з полону повертаються наші захисники. За цей підрозділ говорить тільки вона і ще одна дівчинка з Дніпра, вони не пропустили жодної акції. Також додає, що стає морально легше коли на акції виходять люди, в яких немає рідних чи знайомих в полоні. Вони просто виходять підтримати.

“Ми нагадуємо суспільству, мешканцям нашого міста, що війна триває, тисячі людей в полоні про яких треба говорити. Репост, акції — це їхні голоси. Морально легше, коли на акції бачиш людей, в яких немає рідних чи знайомих в полоні, але вони виходять на підтримку. Це так мотивує”, – ділиться Марія.

Цього разу вперше акцію відвідала Наталія Ярмолаєва. Жінка поділилася з Інформатором, що в неї нікого немає нікого в полоні. Вирішила долучитися, бо хоче бути корисною і в такий спосіб подякувати ЗСУ за захист.

Наталія вважає, що на світову спільноту, можливо такі акції не сильно впливають, але на українську владу та суспільство беззаперечно. Планує надалі долучатися до акцій.

“Мені чомусь здається, що місцевим треба нагадати про війну. Глобально можливо воно не так впливає, але треба постійно нагадувати. Я от собі думаю, якби я була в полоні мені б було приємно та важливо знати, хоча б надіятися на такі акції. Знати, що про мене пам’ятають та говорять”, – резюмує пані Наталія.

До теми: “Не мовчи! Полон вбиває”: у Франківську мати військовополоненого отримала звістку про свого сина

Христина П’ятнюк 

Тетяна Сарай 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87