Івано-Франківськ До сайту

Через спеку чи “прочищену” канаву: що стало причиною масової гибелі риби у калуському озері

Днями у Калуші від озера в районі вулиць Рубчака-Грушевського прокопали канаву. Після чого цілі вихідні цим рівчаком з водойми сходила вода. Відтак рівень впав ледь не на половину. А ще — кілька днів нестерпної спеки… Вчора стало відомо про масову загибель риби у водоймі.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на колег з Калуша 

На благоустрій водойми мешканці Калуша чекають вже багато років. Адже кожна нова влада у місті обіцяє зробити тут гарну відпочинкову зону… Поки що обходилося лише періодичним підсипанням та вирівнюванням берега зусиллями комунальників. Але минулої п’ятниці біля озера несподівано попрацювала техніка: вирили рів. Ним вода з озера почала активно стікати та “губитися” десь у трубі під землею.

За вихідні озеро добряче зменшилося, а мікрорайоном “попливли” чутки: хтось припускав, що воду спускають, щоб очистити водойму, хтось — що спустять, засиплють землею і віддадуть під забудову…

Натомість заступник міського голови Богдан Білецький, запевнив калуських колег, що канаву, яка була в неналежному стані прочистили.

“Якщо з озера трохи зійшла вода, то це лише свідчить, що її набралося забагато якраз через те, що канава не виконувала свою функцію”, — запевнив посадовець.

Проте, вже за кілька годин стало відомо про загибель риби у водоймі. Цього дня, в Калуші була спека — понад 30 градусів тепла.

Начальник управління ЖКГ Тарас Фіцак прокоментував калуським журналістам, що озеро заросле, там на 20 сантиметрів впав рівень води. Через те, що озеро тепле, риба задихнулася.

Натомість на питання “А хто копав? Де?” неабияк здивувався. Після побачених фотографій пообіцяв розібратися, бо з його слів, ні автодор, ні енергетична компанія там нічого не копали.

Один з місцевих мешканців мікрорайону, де сталося це екологічне лихо поділився з калуськими колегами, що рівень води в озері має від метра до двох у різних місцях. Зараз — впав у середньому на 60 сантиметрів.

Чоловік також додав, що приблизно такої ж глибини є і прокопаний рів: “Не потрібно бути великим експертом, щоб зрозуміти причинно-наслідковий зв’язок між прокопуванням канави, падінням рівня води та втратою кисню у водоймі. Такі роботи взагалі не можна виконувати у літню пору. Тому це відверта халатність. Чи понесе за неї хтось відповідальність?”

Реакція Калуської влади не забарилася. Сьогодні, близько двох годин тому на сторінці міської ради опублікували допис-реакцію, в якому зазначили, що ніхто нічого не копав — лише прочистили. Факт загибелі риби — не коментують.

Більш детальний коментар Калуської міської ради, щодо цієї ситуації можете дізнатися на сайті Інформатор Калуш . 

Нижче наводимо вигляд озера в Калуші сьогодні, станом на 12:00: 

Читайте також: В Івано-Франківську демонтували дошку комуністу Миколі Кіщуку

Тетяна Кіндюх 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87