Івано-Франківськ До сайту

Мобілізували чоловіка немобілізаційного віку: що вирішив франківський суд

Івано-Франківський окружний адміністративний суд зазначив, що рішення ТЦК щодо мобілізації чоловіка не мобілізаційного віку є правомірними. Якщо чоловіка за станом здоров’я визнали непридатним у мирний час, то це автоматично призвело його до взяття на військовий облік. Що ж каже адвокат, ТЦК та суд? Читайте далі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Судово-юридичну газету.

Історія справи

Як зазначає сам чоловік, у листопаді 2021 року військово-лікарська комісія визнала його непридатним до військової служби та обмежено придатним у воєнний час, але він підлягав повторному медичному огляду.

25 січня цього року чоловіка зупинили працівники ТЦК. Згодом він “частково пройшов” військово-лікарську комісію.

Але, на момент мобілізації, чоловік не досягнув 27-річного віку та не підписував добровільну згоду.

Позиція ТЦК

Вони зазначають, що позивач є непридатним у мирний час та обмежено придатним у воєнний час та переданий на військовий облік військовозобов`язаних на підставі Закону «Про військовий обов`язок і військову службу», зарахований у запас.

Відповідно до 15 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», на строкову військову службу призиваються чоловіки, які придатні за станом здоров’я від 18 до 25 років і які не мають підстав для звільнення або відстрочки від служби.

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 статті 39 Закону «Про військовий обов`язок і військову службу» на військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов`язані, які перебувають у запасі й не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Тому, докази чоловіка про те, що він не підлягає мобілізації, оскільки не досягнув 27-річного віку, є необґрунтованими.

Позиція адвоката

Адвокат зазначив, що громадяни, які стоять на обліку як призовники, можуть добровільно піти на військову службу за контрактом, але не можуть бути мобілізовані як військовозобов’язані. Це тому, що під час воєнного стану призов на військову службу зупинений.

Після цього до постанови уряду, призов на військову службу під час мобілізації не застосовується до військовозобов’язаних до 25 років, які пройшли базову військову підготовку.

Що каже суд

Суд встановив, що чоловік, відповідно до бази АІС «ОБЕРІГ», є військовозобов`язаним з 09.11.2021.

Згідно із законом «Про військовий обов`язок і військову службу», від призову на строкову військову службу звільняються громадяни України, які, зокрема, визнані особами з інвалідністю або за станом здоров`я є непридатними до військової служби в мирний час.

Згідно з положеннями статті 27 Закону «Про військовий обов`язок і військову службу», у запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров`я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі.

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов`язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Таким чином, на момент призову на військову службу під час мобілізації, чоловік мав статус військовозобов`язаного, оскільки з 24.01.2022 по 24.01.2024 фактично перебував на військовому обліку, а з 25.01.2024 на такому ж обліку у відповідача.

Отже, суд відмовив чоловіку у задоволенні позову до ТЦК.

Джерело головного фото – 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада.

Читати також: Мобілізація з 25 років: Зеленський підписав проект Закону України

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87