Івано-Франківськ До сайту

Що чекати прикарпатським військовозобов’язаним, які не оновили дані: пояснення

16 липня – останній день, коли військовозобов’язані, можуть оновити свої дані. Зробити це можна через ЦНАПТЦК або застосунок «Резерв+». Але, через масовий вхід у додаток, трапляються помилки з авторизацією. Отже, що буде з тими, хто не встиг оновити дані? Читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на hromadske.

З 17 липня порушників можуть штрафувати. Тим, хто не встиг оновити, загрожує штраф від 17 до 25,5 тисячі гривень. А скільки доведеться платити, то це вирішує ТЦК, оскільки вони будуть розглядати справи.

Штрафувати НЕ будуть всіх. Але, якщо людина прийде оновлювати дані після 16 липня, то це помітять у системі “Оберіг”. Процес накладання штрафу може затягнутися від 3 місяців до 1 року.

Якщо в ТЦК дізнаються про порушення термінів, то людину викличуть для розгляду справу про адміністративне правопорушення. Якщо таке порушення виявлять у центрі комплектування то протокол одразу складуть на місці.

Під час спілкування з представниками ТЦК порушник зможе пояснити, чому він не оновив свої дані своєчасно. Від цих причин і їх переконливості залежатиме, чи накладатимуть штраф і в якому обсязі.

Закон передбачає штрафи для тих, хто умисно не став оновлювати свої дані. А втім, якщо військовозобовʼязаний хотів оновити дані, не зміг цього зробити, але може це довести, — він може розраховувати, що з нього знімуть відповідальність.

Якщо людина хоче оновити дані через «Резерв+», але в неї постійно «висне» додаток чи не підтягується інформація — і це не проблеми з телефоном, а саме всередині застосунку. У такому разі потрібно зробити скриншоти та запис екрана, — зазначає військовий адвокат, Віталій Савко.

Якщо людина захотіла піти у ЦНАП або у ТЦК, але і там не вдалося, то варто записати відео, як підтвердження. А краще стати в електронну чергу.

Штраф за невчасну актуалізацію облікових даних може бути лише один. Однак він може подвоїтися, якщо дійде до виконавчого провадження. Такий сценарій імовірний, якщо не сплатити штраф або не оскаржити його протягом 15 діб.

Представник Міністерства оборони Марк Андрусяк повідомив, що станом на 14 липня свої дані оновили близько 3 мільйонів громадян, і зазначив, що потреби Збройних сил у призовниках зараз значно менші.

Читати також: У передостанній день понад 1 200 військовозобов’язаних франківців оновили свої дані.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87