Івано-Франківськ До сайту

Друга річниця теракту в Оленівці: розслідування триває досі

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року на території колишньої колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області пролунав вибух. Тоді росія забрала життя у понад 50 військополонених українців. 

Інформатор розповідає деталі того вечора

В будівлі утримували понад 190 полонених захисників “Азовсталі”, які у травні 22 -го року вийшли з території заводу.  Після теракту росіяни повідомили, що 50 захисників загинули. Натомість в Офісі генпрокурора України заявляли про 40 загабилих та 130 поранених.

В Асоціації преси розповіли, що наперодні теракту росія дивно себе поводила. Тоді вранці 27 липня 2022 року російські охоронці зібрали групу ув’язнених і відвели їх у промислову частину колонії, подалі від решти п’яти бараків для військовополонених.

Їх відвели в будівлю зі шлакоблоків із бляшаним дахом. Там було 100 ліжок без матраців і з наспіх виритим туалетом.

Того ж дня охоронці рили собі окопи, а на наступний перенесли пост охорони і вдягнули бронежилети та каски, чого раніше не робили.

Коли вночі стався вибух, вогонь охопив будівлю. Один свідок згадує, що охоронці стояли і сміялися, кидаючи ганчірки і ліхтарики в панікуючих українців. А наступного дня тих, хто вижив, ізолювали від решти військовополонених у колонії, щоб ті не розповіли про події того вечора.

Російські ЗМІ звинуватили у вбивстві Україну – за їхньою версією, барак начебто був обстріляний ракетами з реактивних систем Himars.

Обгоріле тіло українського військовополоненого лежить у зруйнованих бараках підконтрольної Росії в’язниці в Оленівці, на сході України, у п’ятницю, 29 липня 2022 року. Понад 50 українців загинули, десятки отримали поранення. (AP фото/файл).

Згідно з аналізом ООН, інших українських полонених відправили до розбомблених бараків і наказали прибрати уламки та тіла, що залишилися. Через дві години цю групу відправили в сусідній ангар, і деякі з них побачили, як люди в камуфляжі принесли ящики з боєприпасами до місця вибуху та поставили осколки HIMARS на блакитну лавку неподалік.

Як повідомляють в АР розслідування триває досі. Зараз завдання полягає в тому, щоб ідентифікувати використану зброю, в надії, що це може вказати, хто замовив атаку. Загалом розслідування звузило це до трьох версій — артилерія, закладена вибухівка або гранатомет.

“Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує опитувати українських військовополонених після повернення в Україну, та їхні сім’ї, і знову закликає до встановлення правди та забезпечення відповідальності відповідно до фундаментальних принципів міжнародного гуманітарного права та права прав людини”, – зазначають на сторінці ООН.

Тетяна Полторак, ліворуч, і Тетяна Артеменко встановлюють прапори на честь українських військовополонених, загиблих на Оленівщині, на меморіальному місці біля Майдану Незалежності в Києві, Україна, середа, 5 липня 2023 р. (AP Photo/Jae C. Хонг, файл)

Оленівка – це злочин проти людяності, порушення всіх можливих правил ведення війни і поводження з військовополоненими.

Вічна пам’ять кожному полеглому захиснику України. 

Відтак, сьогодні о 18:00 в Івано-Франківську відбудеться чергова акція-нагадування про військовополонених.

Інформатор закликає виходити на акції та нагадувати про тих, хто досі знаходиться в катівнях ворога.

Головне фото з відкритих джерел. 

Читайте також: У Дзвиняцькій громаді перейменували 3 вулиці в честь загиблих Героїв

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87