Івано-Франківськ До сайту

Хрещення Київської Русі: історія та дата святкування, спроби москви змінити історію свята

Сьогодні, в Україні відзначають 1036-річчя хрещення Київської Русі. Цього року за новим церковним календарем свято відзначають 15 липня. Свято було встановлено 2008 року за указом Віктора Ющенка.

Інформатор зібрав історичні факти про важливі етапи християнізації нашої країни й офіційного прийняття християнства як державної релігії.

Хрещення Київської Русі — дата свята

День хрещення Русі за старим (юліанським стилем) святкували 28 липня. За новим церковним календарем торжество настає 15 липня. Свято було встановлено 2008 року за указом Віктора Ющенка. Дата самої події невідома, і навіть точний рік історики поки не встановили. За найпопулярнішою версією Русь хрестили в 988 році, але є й інші теорії.

Як хрестили Київську Русь

Хрещення України мало багато етапів. Історія проникнення християнства на наші землі тривала понад 900 років, починаючи від першої звістки про апостола Андрія. Були також згадки про скіфську єпископію, про інші церкви, які фіксували в історичних хроніках на наших територіях. Знаємо і про те, що патріарх Фотій хрестив русів у 860-ті роки, за правління князя Аскольда. Зрештою, княгиня Ольга, яку в православній церкві шанують як рівноапостольну, теж прийняла персональне хрещення.

А вже хрещення Володимира Великого — це не просто персональне хрещення князя чи певних прошарків населення нашої середньовічної української держави Русь. Це була реформа Володимира Великого, що мала б об’єднати на конфесійному полі всі землі Русі.

Історик, офіцер Збройних Сил України, науковий співробітник сектору генеалогічних та геральдичних досліджень відділу спеціальних галузей історичної науки та електронних інформаційних ресурсів Інституту історії України НАН України кандидат історичних наук Олександр Алфьоров зазначив: Володимир, на відміну від своєї бабки Ольги, обрав за центр християнської віри Константинополь, Візантію. Пізніше це призвело до того, що після розколу Вселенської церкви українська церква стала православною. Натомість наші західні сусіди — католики.

Однак міг бути й геть інший сценарій, і навіть не один. Наприклад, Володимир міг обрати мусульманство як одну з провідних тогочасних релігій. Тоді очевидно, що говорити про Європу, якою ми її сьогодні знаємо, взагалі б не довелось. Кордону, який зараз природно проходить морем, не існувало б. Також ми, вірогідно, могли обрати юдаїзм, бо поруч був сусід із цією вірою — Хозарський каганат. Але Володимирові було все ж таки вигідно скерувати вектор саме на Візантію, адже Русь була більше зацікавленою у торгівлі по Дніпру через Чорне море.

З прийняттям християнства у Володимира відразу виникає потреба забезпечити рукописними книгами всі центральні міста, де будуть церкви. Тому з’являється неймовірна кількість центрів для переписування, а отже, й офіційних шкіл, бібліотек — інтелектуальних хабів, так би мовити.

Християнська церква надає нам не тільки релігійний контекст: ми стаємо частиною Європи, яка теж поступово приймає християнство. Тож наприкінці Х століття ми для інших європейських монархів уже не варварська держава (якими нещодавно були й самі європейські монархії), а їхні «брати у Христі». Цей процес можна порівняти зі створенням Євросоюзу.

Християнство також привело до того, що та велика кількість племен, які були розрізнені (наприклад, ще за часів Святослава), отримала єдину сакральну складову. Тепер династія — не просто влада сильних, а влада від Бога. Це починає їх об’єднувати в єдиному ідеологічному полі та значною мірою впливає на те, що сьогодні Україна — найбільша країна в Європі.

Тиск москви на святкування

День Хрещення України-Русі як державне свято почали відзначати від 2008 року за указом президента Віктора Ющенка.

У Росії ж таке свято з’явилося після запровадження в Україні – у 2010-му.

Відтоді сучасна Росія щороку гучно святкує Хрещення Русі і навіть звела пам’ятник Володимирові Великому біля самого Кремля.

А у 2013 році, за президентства Віктора Януковича, на святкування 1025-ї річниці Хрещення приїхали президенти Росії, Молдови і Сербії, а очолив богослужіння Московський патріарх кирило.

Він дякував путіну за організацію святкування і закликав молитися за «Святу Русь».

До речі, російські керівники у своїх виступах систематично називають Русь як завгодно, але не «Київською», як було заведено попередніми роками.

У 2021 році було зафіксовано найбільшу кількість паломників завезених з москви, під час ходи московського патріархату майже на весь день були перекриті вулиці:

З 6.00 у столиці перекрили вулиці:

  • на вулиці Хрещатик (від вулиці Богдана Хмельницького до Європейської площі);
  • на вулиці Михайлівська (від вулиці Хрещатик до вулиці Велика Житомирська);
  • на вулиці Великій Житомирській (від вулиці Володимирська до Володимирського проїзду);
  • на вулиці Трьохсвятительській (від Михайлівської площі до Європейської площі);
  • на Володимирському узвозі (від Європейської площі до Почтової площі);
  • на вулиці Михайла Грушевського (від вулиці Садової до Європейської площі);
  • на Парковій дорозі (від вулиці Михайла Грушевського до алеї Герої Крут).

З 14:00 рух перекрили

  • на вулиці Михайла Грушевського (від вулиці Садової до вулиці Московської);
  • на вулиці Івана Мазепи (від вулиці Московська до площі Слави);
  • на вулиці Лаврська (від площі Слави до вулиці Цитадельної);
  • на алеї Героїв Крут (від площі Слави до Дніпровського узвозу);
  • на Дніпровському узвозі (від алеї Героїв Крут до Набережного шосе).

Близько 16 години автобуси з проросійсько налаштованими вірянами почали роз’їжджатися й рух у центрі відновили.

За підрахунками Нацполіції, в заходах взяли участь 55 тисяч людей. Тоді як в УПЦ МП заявили про понад 300 тисяч учасників.

В Києві були помічені десятки автобусів з номерами москви та області. Що вже в той час викликало тривогу.

День хрещення Київської Русі — України 2024: привітання

Вітаю з Днем хрещення Русі і бажаю від душі великого щастя, міцної віри, радості душі і спокою серця, світлої надії, доброї вдачі, чистої любові і щирих почуттів, міцного здоров’я, небесної благодаті, праведних діянь і щедрих подарунків життя.

 

З Днем хрещення Русі

Вітаю від душі,

В день, настільки світлий і святий,

Радійте ви усі.

Очищайте від зла розум,

Оминайте біль, погрози,

Хай в сім’ї панує затишок

Вдома вас чекають з радістю.

 

З Днем хрещення Русі! У це світле свято щиро зичу вам міцного здоров’я, миру, любові, сімейного тепла, Божого благословення та успіхів в усіх добрих починаннях.

 

Хрещення Русі — свято велике

Відсвяткуємо його з тобою

І всіх друзів від душі привітаємо

І всіх святих ми дружно прославимо!

 

Сердечно вітаю вас і від щирого серця бажаю, щоб свято хрещення Київської Русі зцілило та об’єднало наші душі у великій вірі до нашого Спасителя, примножувало добробут в кожному домі, давало здоров’я на багато мирних і щасливих років.

 

Пройшло відтоді немало років,

Як раптом сталося щастя.

Володимир-князь на радість усім

Приніс нам християнство!

І з Днем хрещення Русі

Всіх вас я вітаю.

Лише за законами божими вам

Жити від душі бажаю!

Читайте також: “Дещо Темніші дні. Іздрик. Бунчак”: творчий Івано-Франківськ

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87