Івано-Франківськ До сайту

Кохання по-Франківськи: як знайшов і втратив щастя Каменяр у нашому місті

Хоч і Франківськ названий на честь поета Івана Франка, проте сам письменник у нашому місті не був так часто. Перший його приїзд був не дуже радісним. Молодого поета арештували за пропагування соціалістичних поглядів та відправили на тримісячне ув’язнення до Коломийської тюрми. Проте, вдруге Франко приїхав через інші, особисті причини.

Пише Інформатор покликаючись на книгу “Станиславів: віднайдені історії”, авторів Петра Гаврилишина та Романа Чорненького.

Вдруге Станиславів поет відвідав восени 1883 р. За словами одних, з метою збору матеріалів для редакції однієї з львівських газет, за словами
інших – для цього могли бути інші причини.

У Станиславові мешкала полька Юзефа Дзвонковська, за офіційною версією, друге кохання Івана Франка. З дівчиною поет познайомився восени 1883 р., коли завітав у гості до свого університетського товариша Владислава Дзвонковського, брата Юзефи.

Це була молода, розумна дівчина. Франко їй присвятив ряд своїх творів. Зокрема, віршів «Гей, рибачко чорноока», «Рік минув, як ми зустрілись», «Не схиляй своє личко румʼяне», «Осторога», «Тричі мені являлася любов»..

І хоч великий Каменяр стверджував, що в його житті «тричі являлася любов», дослідники його творчості й життя знають, що значно більше поет «потерпав» від жіночої вроди.

Ймовірний портрет Юзефи Дзвонковської

На Франка Юзефа справила сильне враження. Він оцінив її критичний розум та покохав її.

Мало того, він вирішує, що після Ольги Рошкевич, Юзефа – саме та жінка, яка може йти поруч, тобто може бути його дружиною. Між Ольгою та Юзефою було багато спільного: витонченість натури, шляхетність, делікатність, краса, самопожертва наче дублювала одну жінку в іншій.

Особливого шарму Дзвонковській надавало те, що вона, скажімо, була цілковитим антиподом Франка. Він був завжди жвавий, душею всякого товариства, був веселий, натомість Дзвонковська була недоступна, навіть, як казали про неї, – холодна. Це був як вогонь і вода, а в таких стосунках кохання дуже часто таки спалахує.

Франко мав серйозні плани не тільки одружитися з нею, а й навіть переїхати жити до Станиславова.

Згідно з етикетом, далі Іван Франко пише листа до матері Юзефи Антоніни Дзвонковської з проханням «о руку і серце» її доньки. Відповідь не забарилася:

«Прикро мені відповідати на Ваш лист негативно. Відомо пану, що саме положення моєї дочки противиться тому. Така коротка знайомість не могла у пана закріпити почуття, а те, що здається щастям, при ближчому розгляді не є ним… Прийміть від нас усіх сердечне поздоровлення. Антоніна Дзвонковська».

На той час ще були міцними суспільні барʼєри та станова нерівність, бо Дзвонковські були шляхтичами. Батько Юзефи Владислав був учасником польского повстання 1863-1864 рр. в Російській імперії.

Родичі Франка по татові, належали нібито до сільської аристократії – вони були вільні селяни, не знали панщини та постійно постачали селу війтів та громадських активістів.

Пізніше, Франко написав, що Юзефа не пішла за нього заміж через свою хворобу – сухоти (туберкульоз), який тоді не виліковувався. Померла Юзефа Девонковська 5 травая 1892 року, не доживши й до 30-ти років.

Явилась друга – гордая княгиня,
Бліда, мов місяць, тиха та сумна,
Таємна й недоступна, мов святиня.
Мене рукою зимною вона
Відсунула і шепнула таємно:
«Мені не жить, тож най умру одна!»
І мовчки щезла там, де вічно темно.”

Поховано Юзефу Дзвонковську на давньому християнському цвинтарі в Станиславові (сучасний Меморіальний сквер на вул. Незалежності, за драмтеатром).

Коли привезли хворого Івана Франка з лікарні додому в останні дні його життя він лежав у своїй спальні та весь час хотів проникнути у власний кабінет, який не опалювався, тому люди, які були біля нього, які зауважували, що Іван Франко сумно стояв у дверях, постійно дивився на стіну з картиною М. Рознера «Дівчина з маком у волоссі», де був портрет його коханої Юзефи…

Головне фото взято з відкритих джерел.

Читати також: Як виглядала Івано-Франківська ратуша понад 100 років тому | ФОТО.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87