Івано-Франківськ До сайту

На зміну одним окупантам прийшли інші: 80-ти річчя визволення Станіславова від Нацистської Німеччини

80 років тому радянські війська остаточно визволили Станіславів від німецької окупації, та одночасно якраз в той день продовжилося їхнє загарбництво. Пригадуємо одну з найгіркіших сторінок історії нашого краю. 

Пише Інформатор

27 липня 1944 року заведено вважати днем звільнення нашого міста від нацистів, але водночас варто пам’ятати, що саме радянський союз разом з Третім Рейхом 23 серпня 1939 року підписали пакт молотова-Рібентропа й таємний протокол. За умовами останнього двоє диктаторів поділили сфери впливу на територіях Польської Держави та країн Балтії. Зауважимо, що у цих двох держав не було навіть спільного кордону.

Довоєнне фото єврейського кварталу

І це було початком окупації Прикарпаття. 17 вересня, за 16 днів після початку німецько-польської війни, війська срср перетнули кордон Польщі та почали свій рух у напрямку стратегічних об’єктів. В неволю потрапила й Галичина.

До 1941 року Станіславів перебував під контролем радянської влади, яка просувала радянські наративи й переслідувала українську інтелігенцію, після чого 21 червня 1941 року угорські війська, як союзники Вермахту, зайняли місто та окупували Прикарпаття.

Німці, що згодом прийшли на наші землі, здійснювали геноцид єврейського та інших неарійських народів, яке прикривали “перенаселенням”. Втрати України у Другій світовій війні важко виміряти й досі, проте науковці схиляються до 8-10 млн загиблих.

І саме 27 липня 1944 року радянські війська остаточно вибили німців геть зі Станіславова і вже вдруге окупували регіон.

З того часу 27 липня асоціюється саме зі звільненням міста від німецьких військ, проте “совєтська” окупація продовжувалася протягом сорока шести наступних років і забрала чимало життів.

У наші дні на Прикарпатті триває активна декомунізація та дерадянізація краю й нещодавно черговий бован впав на Калущині.

Інформація взята з загальнодоступних інтернет-джерел. 

Фото взяті з книги П. Гаврилишина та Р. Чорненького “Станіславів: віднайдені історії”

Читати також: Привид у міському парку: містичний Івано-Франківськ

Руслан Годованець

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87