Івано-Франківськ До сайту

Родинна усипальня Потоцьких: де похований засновник міста Станиславова?

Саме Анджея Потоцького вважають основоположником Станиславова. Даючи місту таку назву, пан Потоцький мав на думці свого найстаршого сина Станіслава, який загинув в обороні християнства під Віднем. Спочатку родинна усипальня Потоцьких знаходилася у Костелі Непорочного зачаття Діви Марії, але сьогодні вже достеменно не відомо, де саме спочиває засновник міста і його родина. Детальніше про це, читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор.

Однією з найстаріших пам’яток Прикарпаття вважався Костел Непорочного зачаття Діви Марії, а нині – Музей мистецтв Прикарпаття. Саме у цій унікальній будівлі донедавна покоївся прах засновників міста – Андрія Потоцького, його дружини Анни Рисінської та їхнього старшого сина Станіслава Потоцького.

Родинна усипальня була непорушною до 1965 року. Раптом будівлю передали у володіння геологічному музею інституту нафти і газу.

За даними істориків, під час ремонту приміщення, саркофаги (гробниці) були розбиті, а кістки передані в медичний інститут як наочне приладдя. Поміж цього «приладдя» був, зокрема, й череп Станіслава Потоцького зі слідом від удару турецької шаблі. Іншу частину кісток таємно поховали на міському кладовищі.

Тому по сьогоднішній день достеменно не відомо, де поховані рештки засновників Станиславова.

Інформацію взято з офіційного туристичного сайту Івано-Франківська.

Читати також: Привид у міському парку: містичний Івано-Франківськ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87