Івано-Франківськ До сайту

Прикарпатський лікар вивчав роботу вестибулярних розладів закордоном

Днями зі стажування у Нідерландах повернувся невролог обласної клінічної лікарні Назарій Романюк. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Повідомляє Інформатор покликаючись на КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради.

Впродовж двох тижнів лікар вивчав роботу одного з найбільших у Європі Центрів вестибулярних розладів при Маастрихтському університеті.

“Це передовий заклад у сфері головокружінь, в якому впроваджуються новації з діагностики та лікування вестибулярних розладів”, – каже Назарій Романюк.

Фото взято з Фейсбук-сторінки КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

За словами лікаря, там усі пацієнти проходять комплексне обстеження – електроністагмографію та video Head Impuls test vHIT ( імпульсний тест голови, оцінка вестибулоокулярного рефлексу).

“У щоденній практиці насправді достатньо ВідеоФрензеля, який у нас є, але потрібно ще робити тестування «vHIT» для точнішої діагностики вестибулярних розладів, в тому числі й диференційної діагностики гострого вестибулярного синдрому (інсульту від гострої периферичної вестибулопатії). Це все дуже важливо. Проте, наразі проводимо оцінку «HIT» клінічно, оскільки відповідного обладнання у нас поки немає”, – говорить лікар.

Фото взято з Фейсбук-сторінки КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

Назарій також акцентує, що Центр у Нідерландах є на сьогодні єдиним у світі розробником вестибулярних імплантів при двобічній вестибулярній дисфункції і захоплено розповідає про велику кількість обладнання там.

“Таке враження, що його аж забагато, того обладнання, але, як кажуть фахівці, головне, щоби були кваліфіковані медики, які вправно використовують апаратуру, щоби поставити правильний діагноз”, – зазначив Назарій.

Фото взято з Фейсбук-сторінки КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

Сьогодні Назарій Романюк хотів би мати ширші діагностичні можливості, зокрема, сподівається, що адміністрація закладу невдовзі придбає спеціальні окуляри vHIT, з допомогою яких буде змога впровадити таке необхідне тестування.

“Ще б хотілося додати, що нідерландці вболівають за Україну і бажають нам якнайшвидшого миру. Це безумовно зігріває. Підтримка світу для нас важлива. І на рівні різних соціальних груп чи професійних спільнот у тому числі”, – підсумовує свій закордонний візит лікар.

Фото взято з Фейсбук-сторінки КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради.

Читати також: Зрадників позбавлять державних нагород: Рада підтримала законопроєкт у першому читанні.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87