Івано-Франківськ До сайту

В Івано-Франківській області оголосили карантин через жука

Виявили шкідника у двох районах. Всього західним кукурудзяним жуком уражено 34 га, тому на Прикарпатті оголошено карантинний режим. 

Пише Інформатор з покликанням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. 

Інспектори знайшли жуків у селі Уїзд Івано-Франківського району та в селі Велика Кам’янка, що на Коломийщині.

З 15 та 20 серпня на територіях господарств у цих краях оголошено карантинний режим. Наразі тривають заходи з локалізації та ліквідації вогнищ шкідника.

ЩО ВІДОМО ПРО ЗАХІДНОГО КУКУРУДЗЯНОГО ЖУКА?

На латині комаха має назву Diabrotica virgifera virgifera.

Держпродспоживслужба повідомляє, що дорослі комахи пошкоджують волоть, що істотно знижує кількість пилку, стовпчики жіночих суцвіть, іноді обгризають молоді качани. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, в результаті цього падає врожайність.

На листових пластинах жуки вигризають смужки, після чого листя біліють. У період молочного дозрівання зерна жуки перегризають оболонку, оголених на верхівці качанів, зерен і повністю з’їдають їх вміст. Недобір урожаю коливається від 35 до 100%, знижується якість продукції, погіршуються посівні властивості.

Також не менш загрозливими є личинки, які живляться коренями кукурудзи. Личинки перших віків спочатку об’їдають кореневі волоски, потім тонкі корінці, а згодом великі та стрижневі, при цьому заносячи збудників кореневих гнилей.

Пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в’януть, а молоді нерідко зовсім гинуть. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми “гусячої шиї”. При цьому стає повністю або частково неможливим механізоване збирання врожаю.

Найбільша шкодочинність жука спостерігається на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника істотно зростає.

Читати також: Скільки коштують $ та € у Франківську? Курс валют на 22 серпня

Головне фото взято з ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській обл. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87