Івано-Франківськ До сайту

Гарячий дискус: деталі емоційної зустрічі щодо будівництва біля франківського озера

Вчора, 23 серпня, прихильники будівництва реабілітаційного центру біля міського озера зібрались на мітинг на території зеленої зони. Серед учасників було багато військових, їх прийшли підтримати побратими, а також своє слово мали й активісти з іншою думкою. Чи вдалось знайти “зерно істини” під час палких виступів, розбираємось у матеріалі.

Пише  Інформатор.

Почалась зустріч з гімну України та хвилини мовчання за полеглими воїнами.

Причиною зібрання стала реакція активістів, містян та деяких представників влади на рішення  про пошук інвестора для будівництва біля озера. Ось що сказав боєць Тарас Бугаєнко:

“Для нас, усіх учасників бойових дій, які були поранені, питання реабілітації є дуже важливим. Питання реабілітації не тільки фізичної, але і ментальної і цінно те, що цей реабілітаційний центр ми започатковуємо тут, який є в пішій доступності від нашого госпіталя, де дуже багато хлопців проходять зараз лікування. Однак нас тривожить активність деяких депутатів міської ради, які рекомендують винести реабілітаційний центр за межі міста. Вони свято продовжують сталінську практику, практику радянського союзу, “неугодних”, тобто калік, одноногих, безруких і вивезення їх за межі міста, для того, щоб комфортно було всім решта ходити, дивитися і не бачити цих безруких, безногих”.

Зокрема чоловік згадав й активістів, що виступають противниками забудови зеленої території. Вони хочуть заборонити будь-яке будівництво на цій ділянці через бажання залишити територію недоторканною для будівельної техніки. Основні тези зібрання коротко можете переглянути на відео нижче:

Також до слова були запрошені й інші військові, які наголошували на тому, що центр вкрай потрібен пораненим захисникам, й тим паче у пішому доступі до КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”. Чоловік з протезованою ногою додав, що поранені чекають по 8 місяців на реабілітацію через великі черги та відсутність належної кількості реабілітаційних центрів. Також на цій зеленій території знайдеться місце і для парку, для цього потрібно все юридично оформити.

Свою думку мали нагоду висловити й противники забудови зеленої території — Богдан Козак та Сергій Янчук.

Перший закликав присутніх прийти на зібрання громади  27 серпня о 17:00, щоб провести ще одну дискусію. Також чоловік припустив, що можна побудувати реабілітаційно-оздоровчий центр на іншій ділянці:

“Якщо в них є совість і є бажання, я думаю, що вони побудують і будуть сприяти саме будівництву реабілітаційного на території КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.

Щоправда, щойно чоловік у промові згадав владу, то йому почали перешкоджати з троє чоловіків у військовій формі, а при згадці Марцінківа один з них й геть висмикнув мікрофон з рук. Як це було можете побачити й у прямій трансляції на нашій сторінці у Facebook.

Організатор акції, підприємець та офіцер ЗСУ Руслан Колішенко розповів Інформатору, чому на зібрання не закликали владу:

“Додатково залучати владу в процеси, скажімо так, двох сторін, коли одні за, а інші проти — ми не бачимо сенсу. Для того, щоб не надавати цій акції політичного характеру, ми проти того, щоб тут були представники влади”.

Зліва — Руслан Колішенко, справа — Сергій Янчук

Також офіцер додав, що міська влада бачить звернення ініціаторів будівництва реабілітаційного центру, а також на них реагує і вже проголосувала ЗА  проведення інвестиційного конкурсу.

Один з військових, який вже раніше долучався до зібрань проти будівництва біля міського озера, навчався у Ліцей №23 імені Романа Гурика, каже, що раніше ця територія прибиралась і не виглядала занедбаною:

“Тут люди відпочивали завжди, я тут відпочивав, я вчився у цій школі… (ред. далі нерозбірливо, декілька людей галасують)… Чому до цього не побудували, війна коли почалась?”. Також він висловив побоювання, що захисниками “хочуть прикритися”.

Сергій Янчук закликав не піддаватися емоціям та говорити структурно — наразі частина зеленої території перебуває в приватній оренді.

“Я задавав всім питання, Руслане, Сергію (ред. звертається до опонентів)…як ми з цим будемо працювати… Загалом мешканці Івано-Франківська  – “+”, треба. До холери треба тих реабілітаційних центрів і не тільки тут, що всталося тут, в одному місці”. 

Загалом противники забудови зеленої території висловили переживання, що на цьому місці буде житлова забудова. Натомість військові запевняли, що не дадуть цьому трапитись, ба навіть готові зупиняти будівельну техніку за потреби й отримали обіцянки, що все буде втілено за проєктом. Лунала й пропозиція про створення меморандуму між декількома бригадами, який має гарантувати втілення інвестором саме реабілітаційного центру.

Руслан Колішенко сказав наступне:

“Я декларую, і мої побратими декларують те, що тут не буде житлової забудови, висоток і всього іншого”. 

Наприкінець дискусії всі охочі могли підписати звернення до Руслана Марцінківа (ред. фото нижче):

Попри асфальтовану доріжку активісти забили кілки з фотографіями військових і підписами: “Ми віддали вам здоров’я, а на що готові ви? Допоможи нам створити реабілітаційний центр”.

Читати також: Знімати водіїв з автобусних рейсів – неприпустимо: Шмигаль закликав Міноборони пояснити це ТЦК

Дарія Нагорна

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87