Івано-Франківськ До сайту

Календар церковних свят на вересень: коли святкуватимемо Різдво Пресвятої Богородиці та Воздвиження

З 1 вересня 2023 року Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новий церковний календар, а тому вересневі церковні свята відзначатимемо на 13 днів раніше.

Пише Інформатор з покликанням на Інформатор.ua.

В перший місяць осені у православному церковному календарі є кілька великих свят: Різдво Пресвятої Богородиці, Воздвиження Хреста Господнього, день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, а також апостола і євангеліста Іоанна Богослова, який відзначають у вересні за новим стилем.

Нагадаємо, що 24 травня 2023 року Архієрейський Собор Православної церкви України (ПЦУ) прийняв рішення перейти на новоюліанський календар, який збігатися зі світським календарем.

Декілька років тому держава зробила перші кроки до календарної реформи — тоді запровадили вихідний на Різдво 25 грудня. Перехід на новий календар став важким кроком, на який не наважувалися десятиліттями. Однак після повномасштабного вторгнення росії це питання набуло політичного забарвлення і більшість українців підтримали такий крок. До суто технічних календарних аргументів додалися й політичні — треба рухатися від Москви до Європи. У тому числі й щодо релігійних свят.

Основне значення цієї зміни полягає в тому, що тепер ПЦУ приєднається до всесвітньої православної спільноти, в якій більшість церков вже використовують новий календар.

Читати також: Так вигнали чи ні? Що сталось у храмі під час ракетного обстрілу Івано-Франківська

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87