Івано-Франківськ До сайту

Як станиславівський кіт відправив за ґрати чоловіка: карколомна історія

У квітні 1937 року в Станиславові відбувся карний судовий процес над чоловіком, який намагався вбити кота. Феміда стала на бік хвостатого та суворо покарала злочинця. Розповідаємо повчальну історію.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Західний Кур’єр.

Дрібний урядник магістрату Пьотр Павелкув опинився на лаві підсудних через те, що намагався вбити кота.

Кіт, як вважав господар, був дуже шкідливим і неслухняним, тому Павелкув вирішив його позбутися. Він схопив тварину і вже заніс над нею ніж, але наляканий кіт так крутився, що ніж потрапив йому на хвіст. В результаті бідолашний котик залишився живим, але втратив частину хвоста.

Жорстокого господаря засудили на 7 днів арешту за знущання з тварини.

Цікаво, що станиславівський часопис «Слово» повідомив про цю новину під заголовком «Залиште в спокої котячий хвіст!».

Постанова про захист тварин діяла в Галичині ще з 1907 року. Цією постановою суворо заборонялося биття коней, прив’язування корів і телят таким способом, який завдавав їм болю, нищення гнізд птахів, знущання над домашньою птицею, котами, собаками та іншою живністю.

За порушення постанови винуватці сплачували високі штрафи – до 30 корон, або ж відбували арешт до трьох днів.

Проте ще до прийняття цієї постанови, у березні 1904 року, у Станиславові вибухнув справжній «котячий скандал». Власники численних крамничок, які знаходились на площі Ринок, мали звичку закривати котів на ніч у своїх магазинах, прив’язуючи їх за шнурок. Ба більше, їх ще й тримали в напівголодному стані, щоб вони краще ловили щурів та мишей і відлякували їх своїми криками.

Очевидно, їх ще й не поїли, бо коти, натягуючи шнурок, виповзали на поріг і облизували краплі дощу. Бідні тварини щоночі влаштовували гучні «концерти» й не давали мешканцям площі Ринок спати. Через це жителі неодноразово скаржилися в магістрат і вимагали покарати жорстоких торговців.

Головне фото ілюстративне.

Читати також: Конфлікт через дворову собаку виник у Франківську: як наслідок написано заяви до поліції

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87