Івано-Франківськ До сайту

Які ліки безоплатно або частково доплатою можуть отримати у Франківську пацієнти зі статусом ВПО: пояснення

Дбати про своє здоров’я важливо всім й усюди незалежно від місця проживання: постійного чи тимчасового. Особливо гостре це питання для пацієнтів зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які мають хронічні захворювання. Внутрішньо переміщені особи можуть отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою, скориставшись програмою реімбурсації «Доступні ліки», що входить до Програми медичних гарантій.

Повідомляє Інформатор покликаючись на Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Реімбурсація – це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі е-рецепта, коштом Програми медичних гарантій.

Які ліки можна отримати безоплатно чи з частковою доплатою?

На сьогодні «Доступни ліки» охоплюють понад 500 торгових назв за такими напрямами:

Знайти весь перелік препаратів, що входять до програми реімбурсації, можна в Реєстрі лікарських засобів і медвиробів.

Для отримання лікарських засобів за програмою реімбурсації потрібен електронний рецепт. Як і в кого його отримати?

1. Звернутися до лікаря.

Запишіться на прийом до лікаря, який надає первинну медичну допомогу – сімейного лікаря, терапевта або педіатра. На підставі оцінки стану здоров’я та медичних показань лікар скерує вас до лікаря-спеціаліста і/або видасть е-рецепт.

Залежно від виду захворювання, маршрут пацієнта буде різнитися:

2. Отримати е-рецепт

На прийомі лікар-спеціаліст створить план лікування в електронній системі охорони здоров’я і випише перший е-рецепт. Пацієнту прийде смс з 16-значним кодом, яке на телефон пацієнта надійде з електронної системи охорони здоров’я.

Зверніть увагу: на підставі створеного плану лікування наступні е-рецепти може виписувати лікар первинної медичної допомоги: сімейний лікар, терапевт чи педіатр. Щодо імуносупресивних препаратів – рецепт завжди створює лише трансплант-координатор.

Термін дії е-рецепта складає 30 днів. Щоб отримати ліки наступного разу, необхідне буде повторно звернутися до лікаря: особисто або за телефоном.

3. Отримати ліки у найближчій аптеці, що працює за програмою реімбурсації

Завітати до аптеки, що має договір з НСЗУ, назвати працівнику 16-значний код рецепту та отримати ліки безоплатно чи з частковою доплатою.

Як знайти аптеку, що бере участь у програмі реімбурсації:

Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи.

Головне фото ілюстративне.

Читати також: Перша осіння магнітна буря: скільки триватиме на Прикарпатті?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87