Івано-Франківськ До сайту

Прикарпатка зустріла на власному подвір’ї одразу двох рідкісних комах | розкішні макро фото

Рідкісні комахи, які побачила у себе на подвір'ї прикарпатка

В хаосі новин про війну важливо знаходити для себе щось таке, на чому “душа відпочиває”. Наприклад — спостерігати за природою, помічати й вивчати розкішну українську флору і фауну. Так часом навіть на власному подвір’ї можна зустріти комах, яких раніше ніколи не бачили наживо, або не помічали.

Інформатор ділиться з вами розкішними світлинами прикарпатки, яка помітила на власному подвір’ї одразу двох цікавих комах і встигла їх піймати на камеру.

“Вперше здибала одразу аж двох комах, яких дотепер наживо іще не бачила: червонокнижну Ксилокопу (бджолу-теслю) і Язикана звичайного, “метелика-колібрі”, бо як і колібрі, п’є нектар, зависнувши над квіткою.”І навіть не довелось далеко бігти, лиш за поріг, до клумби з чорнобривцями” – пише авторка фото Галина Стельмах у Facebook.

За даними Національного природного парку “Голосіївський” – червонокнижна Ксилокопа велика синьо-чорна комаха з темними коричневими або темно-синіми крилами, що схожа на джмеля, але без звичної для нього яскравої волохатої шубки.

Червонокнижна Ксилокопа, або бджола-тесляр, яку помітила у себе на подвір’ї прикарпатка

Ксилокопу, ще називають бджолою-тесляром. Вона прекрасний запилювач рослин.

Назвали її так, тому що гнізда свої вона робить здебільшого в порожнинах всохлих дерев, пеньках чи стінах дерев’яних будівель, телеграфних стовпів, вигризаючи деревину власними щелепами.

В Україні живуть 3 види ксилокоп, і всі вони занесені у Червону книгу, оскільки сухі дерева та дерев’яні будинки не так уже й часто зустрічаються тепер. Потерпає ця бджола також від застосування отрутохімікатів, якими обробляють сади, поля, ліси.

Червонокнижна Ксилокопа, або бджола-тесляр, яку помітила у себе на подвір’ї прикарпатка

Ксилокопа запилює 60 видів рослин 22 родин. Літає з травня по серпень. Годує бджола-тесляр своїх личинок пилком та нектаром ціле літо, а восени вони перетворюються на лялечок, з яких виходять бджоли нової генерації, що зимують.

Довідково про язикана звичайного: 

Язикан звичайний — це метелик з родини бражникових. Подібний до колібрі, живиться нектаром, зависаючи біля квітів.

Здійснює далекі сезонні міграції, може розвивати швидкість до 80 км/год.

Розмах крил має 38-50 мм. Передні крила — сірі, з поперечним малюнком, задні — яскраво-помаранчеві, мають темну облямівку.

Червонокнижний язикан звичайний, якого помітила у себе на подвір’ї прикарпатка

Черевце закінчується пензликом, що зовні нагадує хвіст птаха, через що комаха стає схожою на колібрі.

Протягом року розвиваються два покоління:

Потомство виробляє двічі на рік інколи за сприятливих умов — тричі.

Гусінь розвивається на підмаренниках і зірочниках: 1-ше покоління ранньої осені (зимує у фазі лялечки або імаго), 2-ге покоління — влітку (червень — серпень).

Червонокнижний язикан звичайний, якого помітила у себе на подвір’ї прикарпатка

Забарвлення — від зеленого до темно-бурого, лялечка — червона.

Чисельність комах є непостійною: наявні значні коливання від впливу середовища існування, як то різка зміна погодних умов, забруднення пестицидами тощо.

Читайте також: Мальовані знахідки в Галичі над Дністром: фоторепортаж

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87