Івано-Франківськ До сайту

Примадонна із Тернополя: як звучав голос Соломії Крушельницької

Сцени, на яких виступала українська примадонна, засипали квітами, а її голос звучав від Одеси до Буенос-Айреса. До дня народження оперної співачки згадуємо її творчість.

Розповідає Інформатор.

Життєвий шлях Соломії Крушельницької схожий на приголомшливий серіал. Ще за своє життя вона досягла великих професійних висот — її визнали однією з найвидатніших співачок світу. Коли Соломію запрошували на біс, вона співала лише українські пісні, підкреслюючи свою національну приналежність, хоча володіла 8 мовами.

Починала своє навчання майбутня співачка у Тернопільській класичній гімназії, згодом вступила у Львівську консерваторію, а у 1893 році продовжила освіту в Італії. Цю мрію допоміг їй здійснити батько, який взяв кредит, щоб відправити доньку за кордон. Такі зусилля дають свої плоди: вже у 1898 році Софія Крушельниця підкорила Львівську та Варшавську опери, сцени Парижа та міланського La Scala.

Оперну співачку називали «неперевершеною Саломеєю», «єдиною у світі Джокондою», «винятковою Валькірією» та «найчарівнішою Чіо-Чіо-Сан».

Її слава та особистісні здобутки дійсно вражають: вона багато подорожувала, фотографувала, сама кермувала автомобілем, що було рідкістю для жінок того часу, а її репертуар налічував майже 60 партій різних жанрів та епох.

До речі, Соломія Крушельницька двічі виступала й у Франківській філармонії, у 1928 році та у 1935 році.

Соломія Крушельницька біля власного авто, з друзями і родиною. Віареджо, 1920-ті роки

Після смерті свого чоловіка, адвоката Чезаре Річчоні, артистка щороку стала приїжджати на Батьківщину, до сім’ї. Проте, у серпні 1939 року, після того, як Галичина увійшла до складу СРСР, на неї чекав “сюрприз” від радянської влади — співачці заборонили покидати країну. Трьохповерховий будинок артистки у Львові конфіскували, так само як її кам’яницю. Крушельницькій лишили лиш одну квартиру на другому поверсі, де вона жила зі своєю сестрою Анною.

Після завершення Другої світової війни, співачка почала викладати у консерваторії. Радянська влада поставила їй умову: або вона відмовляється від італійського громадянства або звільняється з роботи. Артистці довелось скоритись, ба навіть більше, продати свою улюблену віллу в Італії, де вона жила разом з чоловіком, та віддати ці гроші на користь держави, щоб Соломію визнали “своєю”.

Востаннє її голос звучав на сцені Львівської філармонії у 1949 році. Ніхто з глядачів і не підозрював як важко їй давався виступ, адже в той час співачка хворіла на рак горла. У 1952 році Соломія померла.

Інформатор запрошує прослухати пісню “Вівці мої, вівці”  у виконанні видатної співачки.

Інформація взята з відкритих джерел.
Архівні фото та звукозапис Соломії Крушельницької — з фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові. 

Читайте також: Історична спадщина: у Косові відбувся фестиваль кераміки, ремесел та фольклору

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87