Івано-Франківськ До сайту

Мріяла про розвиток української культури: у Франківську відкрили анотаційну дошку полеглій бойовій медикині

На фасаді медичного коледжу відкрили анотаційну дошку бойовій медикині Мар'яні Тряско

На фасаді Івано-Франківського медичного фаховому коледжі відкрили анотаційну дошку полеглій на війні медикині 102 бригади ТРО Мар’яні Тряско.

Повідомляє Інформатор, покликаючись на міського голову Руслана Марцінківа

Жінка 14 років жила та працювала в Італії. Згодом вийшла заміж за італійця. Коли почався майдан Мар’яна Тряско вирушила до Києва, щоб підтримати протестувальників, а вже з початком повномасштабного вторгнення стала на захист Батьківщини.

Мар’яна Тряско добровільно вступила до лав захисників 3 квітня 2022 року. Несла службу на Запорізькому напрямку як бойова медикиня 102-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. Отримала позивний “Квітка”. Мар’яна Тряско загинула 24 вересня 2023 року поблизу Гуляйполя, потрапивши під артилерійський обстріл.

Мати полеглої військовослужбовиці розповідає, що Мар’яна не терпіла не справедливості та понад усе любила рідне, українське. З малечку  чула історії від бабусі та тітки про те, як їх сім’я допомагала воякам УПА, лікували та годували поранених повстанців. На цих розповідях виросла захисниця, саме тому без вагань стала на захист Батьківщини.

“Маючи двох неповнолітніх діток: 16-річного Едуарда та 12-річну Роберту, мріяла, що вони обов’язково приїжджатимуть до рідної хати, знатимуть та розвиватимуть нашу культуру, історію та традиції”, – додає мати полеглої військовослужбовиці.

Побратим полеглої, військовослужбовець 102 бригади ТРО Тарас Сливчук, каже, що Мар’яна Тряско була весела, цікава, не терпима до труднощів, до зради, до якихось неправильних дій, вона відстоювала свою позицію і була завжди впевнена, що Україна переможе.

“Попри те, що наша бригада планувала виїжджати в зону бойових дій, вона все одно погодилася і казала: “Мені це не важливо, я готова захищати Україну, бувши навіть в зоні бойових дій”, – розповідає Тарас Сливчук.

За відвагу і самовідданість Мар’яна Тряско була нагороджена почесним нагрудним знаком командира 102-ї бригади “За бойову звитягу” (посмертно).

Її поховали на кладовищі у рідному селі Тростянець, відспівали Мар’яну у храмі, де свого часу служив Андрій Бандера – батько Степана Бандери.

Вічна пам’ять захисниці України!

Джерело фото — сайт міського голови. 

Читайте також: Прикарпатські ветерани представлятимуть Україну на міжнародному спортивному фестивалі в Мадриді

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87