Івано-Франківськ До сайту

Пам’ятнику Тарасу Шевченку у Надвірній виповнилось 30 років: історія та ретро-фото

30 років тому, 25 вересня 1994 року, у Надвірній був відкритий пам’ятник Тарасу Шевченку. Як виглядав пам’ятник під час відкриття – дивіться у статті.

Розповідає Інформатор.

Передумовами появи пам’ятника в Надвірній стали повернення Україною своєї незалежності в 1991 році та наближення 180 річниці з дня народження Великого Кобзаря. На оголошеному міською владою конкурсі переміг проект місцевого скульптора Василя Гурмака уродженця села Назавизів. Втілити у життя проект допоміг архітектор Черкес.

Надвірнянський пам’ятник Шевченкові  – це монументальна бронзова об’ємна група, візуальним центром якої служить постать поета. Сама центральна фігура висотою чотири метри зображає Кобзаря із притиснутою до грудей книгою. Його чоло трохи нахилене вперед, а важкий погляд з-під насуплених брів спонукає замислитися над рядками пророчих віршів.

Відкриття памʼятника Т. Г. Шевченку у Надвірній

Відкриття памʼятника у Надвірній

У підніжжя п’єдесталу ліворуч жіноча постать, як уособлення родючої української землі та продовження роду. А праворуч – композиція сліпий кобзар з кобзою в руках, характерно намальований із «оселедцем» на чолі, вусами та в шароварах, та його хлопчик-поводир, який слухає сумні пісні про важку українську долю.

Пам’ятник Шевченка у центрі Надвірної змушує містян та гостей міста зупинитись та задуматись над вольовим духом українського народу.

Ретро фотографії взяті з допису музею історії Надвірнянщини.

Читайте також: Куди піти у Надвірній цього тижня: афіша подій

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87