Івано-Франківськ До сайту

Що робити, якщо ви стали свідком незаконної вирубки дерев: роз’яснення від адвокатів

Незаконна вирубка дерев

Днями ДБР завершило досудове розслідування щодо незаконної вирубки лісу на території Національного природного парку “Гуцульщина”. В результаті такої нелегальної вирубки завдано збитків екології на майже 250 млн грн. То, що робити, якщо бачите незаконну вирубку дерев? Пояснення від адвокатів далі у матеріалі. 

Повідомляє Інформатор 

Згідно з ч. 1 ст. 28 Закону України “Про благоустрій населених пунктів”, охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв.

Поряд з цим, відповідно до ч. 3 згаданої статті, видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Тобто, бачимо, що просто здійснити вирубку дерева не вийде, оскільки для цього необхідно пройти певну дозвільну процедуру.

Згідно з п. 3 Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1045 (далі — Порядок), видалення зелених насаджень може бути здійснено:

Також відповідно до п. 7 Порядку, видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єкті благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі акта обстеження тих насаджень, що підлягають видаленню.

Якщо ж вирубка зелених насаджень здійснюється без наявності дозвільних документів, то вона є незаконною, а особи, що її здійснюють мають бути притягненні до відповідальності.

За незаконну вирубку дерев законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 1 ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Отже, якщо ви стали свідком незаконної вирубки дерев, то необхідно звернутися із заявою до органів Національної поліції України, а також повідомити про вказані обставини територіальний орган Держекоінспекції.

Читайте також: Шлях новобудови: процедура передачі будинку до ОСББ чи управлінської компанії

Ольга Брус — адвокат АО “EvrikaLaw”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87