Івано-Франківськ До сайту

Відпустовий центр блаженного Симеона Лукача у Старуні: фоторепортаж

Село Старуня знаходиться на Богородчанщині. Ця місцевість відома своїм природнім чудом — грязьовим вулканом. Крім цього, тут є одна з найбільших святинь Прикарпаття — Відпустовий центр, який заснували на честь блаженномученика Симеона Лукача.

Повідомляє Інформатор

Історія заснування Відпустового центру 

Навесні 2020 року розпочалося будівництво Хресної Дороги у Старуні. Протягом літа, зусиллями місцевої громади, вдалося зробити, здавалося неможливе – повністю виготовити 14 стацій та прикрасити навколишню територію.

Окрасою Хресної Дороги є 25-метровий металевий хрест, який повністю освітлюється. Всередині хресного знамення поміщена богослужбова каплиця Пресвятої Родини.

25-метровий хрест

Шлях до Хресної Дороги починається з Джерела Божої Матері Неустанної Помочі. Воно розташоване на самому початку Хресної Дороги. Джерело постало на місці, де за свідченням місцевих жителів, давним давно було криниця, з якої міг користати кожен.

Перша молитва Хресної Дороги відбулася 27 вересня 2020 року.

Також, щодня тут проводять богослужіння.

По дорозі до Хреста, знаходяться 14 стацій Хресної Дороги.

На вершині Хресної Дороги можна побачити красиві краєвиди гір.

Завершується архітектурна композиція символічним гробом Господнім, який розміщений на місці 14 стації Хресної Дороги. Зсередини цей гріб повністю викладений з мозаїки та творить справжню окрасу цього святого місця.

29 квітня 2023 року на Старунській горі постав унікальний храм Благовіщення Пресвятої Богородиці. Святиня вміщає близько 200 осіб. Храм значною мірою виконаний зі скла, а також містить унікальний скляний іконостас. Тут щодня збираються прочани для молитви, під час Вечірньої молитовної програми.

Читати також: Пам’ятнику Тарасу Шевченку у Надвірній виповнилось 30 років: історія та ретро-фото

Марія Гарасим

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87