Івано-Франківськ До сайту

Добровольці-пожежники вперше заступили на чергування у Єзупільській громаді

Пожежна машина в ІФ

Добровільна пожежна команда — це волонтери, які допомагатимуть надзвичайникам рятувати життя в громадах Прикарпаття. Нещодавно така ДПК запрацювала в Єзуполі й вже отримала спецавтомобіль від польських колег. 

Пише Інформатор з покликанням на агенцію розвитку ОТГ Прикарпаття.

“Для нашої громади важливо бути готовими до будь-яких викликів. Сьогодні ми відкриваємо першу добровільну пожежну команду комунального підприємства «Єзупіль», яка стане надійним тилом у боротьбі з вогнем та стихійними лихами. Дякую нашим добровольцям, які зголосилися захищати нашу громаду та брати участь у цьому проєкті”, – відмітив голова Єзупільської громади Ігор Лукашевич.

Довідка: ДПК – це небайдужі громадяни та перші помічники професійних пожежників. Як свідчить європейський досвід, місцеві та добровільні протипожежні формування в громадах допомагають підвищити рівень пожежної безпеки у сільській місцевості та сприяють побудові єдиної системи оперативного реагування на виклики й максимальному скороченню часу прибуття рятувальної команди.

“Ми відкриваємо чергову добровільну пожежну дружину. Це вже 58 команда, яка в нелегкий для нашої держави час запеклої війни з російським загарбником буде стояти з нами пліч-о-пліч, аби рятувати й зберегти життя нашого українського народу. Звичайно, хочеться, щоб було якомога менше пожеж, аварій, катастроф, надзвичайних ситуацій. Будемо разом давати відсіч нашому ворогу. Разом до перемоги”, – звернувся до єзупільців заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС в Івано-Франківській області Віталій Федунків.

Восени Єзупіль отримав пожежний автомобіль Star 244 від польської громади Гміна Кольоновське. Пожежний автомобіль був переданий від OSP Staniszcze Wielkie, що є частиною добровільної пожежної служби Польщі.

До Єзуполя приїхав начальник ДПК у Кадлубі-Туравському Анджей Латусик разом з колегою, щоб привітати пожежників-волонтерів з початком чергувань.

“Сьогодні служба охорони Польщі не обходиться без допомоги добровільних пожежних команд на місці. І ми віримо, що в Україні теж буде створена велика мережа добровільних пожежних команд, яка буде діяти разом плече-в-плече з рятувальними службами на одному рівні й з однаковими повноваженнями”, – звернувся польський рятувальник.

Колеги з-за кордону також подарували особливий сувенір – маленьку скульптуру героя-рятівника.

“Шановні добровольці-пожежники. Бажаю вам стільки виїздів, скільки й щасливих повернень” – побажав пожежник з Польщі.

Основними завданнями добровільної та місцевої пожежної охорони є забезпечення пожежної безпеки, запобігання виникненню пожеж та нещасних випадків, гасіння пожеж, рятування населення, а також надання допомоги у ліквідації наслідків інших надзвичайних ситуацій, в найкоротший час реагувати на пожежі та надзвичайні ситуації.

“Мабуть, немає більш серйозної справи в житті, як можливість когось врятувати. І якось так все побудовано, що якщо ти хочеш себе врятувати, мусиш врятувати когось. І навпаки. При створенні територіальних громад користувалися цим принципом. Щоб на місцях було надійне лідерство, яке б забезпечувало розвиток в мирний час, а в час повномасштабного вторгнення у форматі кризи давало надійний тил. Ворог не спить, на жаль, і працює дуже активно. Кожній громаді потрібно дбати про свою спроможність, щоб мати можливість давати відсіч усім викликам. Попереду зима, і ми маємо розуміти, що в умовах енергетичної нестійкості, загроз ракетних обстрілів та навіть ядерної небезпеки нам треба бути згуртованими й спроможними врятувати себе. Нашим добровольцям бажаю, щоб були сухі рукави й гарячі серця”, – привітав громаду з відкриттям ДПК виконавчий директор МАОМС «Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття» Ігор Мельничук.

У 2023 році в рамках проєкту “Волонтерство в громадах: виклики та рішення з безпеки в умовах воєнного часу”, який реалізовувався Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття у співпраці з ГУ ДСНС в Івано-Франківській області добровільні пожежні команди запрацювали в Переріслянській, Рожнівській, Бурштинській та Рогатинській громадах.

Читати також: В Івано-Франківській громаді вирубають більш ніж 300 дерев: скільки це коштуватиме?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87