Івано-Франківськ До сайту

Кінські перегони та музична дамська капела: як відпочивали франківці більш ніж 100 років тому?

Станиславів. Вигляд з міської ратуші на вул.Карпінського/Галицька, до 1914 року

Сто років тому життя в Станиславові мало зовсім інший ритм, ніж сьогодні. Вулицями міста ходили дами в елегантних капелюшках і чоловіки у строгих костюмах, проте дещо залишилося незмінним. Франківці як тоді, так і зараз вміють розважатися. Про те як містяни Станиславова відпочивали у минулому столітті читайте у матеріалі.

Інформатор продовжує досліджувати історію міста спираючись на книгу “Життєпис Івано-Франківська”, автори – Роман Діда, Володимир Устинський.

З 1 січня 1909 року в кафе готелю «Під золотим орлом» на вулиці Бельведерській, 10 запровадили вечірню шоу-програму з виступом дамської музичної капели. Потрапити на дійство міг кожен охочий, адже вхід туди був вільний.

30 січня того ж русько-український аматорський гурток Княгинина-Села у залі Седельмаєра поставив драму Юзефа Коженьовського «Верховинці».

17 серпня у Станиславові на луках біля міського парку провели кінські перегони 14-го полку драгунів. Тоді відбулося сім забігів з перешкодами на відстань від 3200 до 6000 метрів. У кожному забігу стартувало від восьми до десяти учасників.

Згодом у залі міського казино, що на вулиці Сапіжинській, 12 (Незалежності), відбулася лекція професора Чаплинського на тему «Алкоголь і суспільство».

У лютому 1910 року в міському театрі, сьогодні це обласна філармонія, відбувся японський костюмований бал з цікавою програмою. Під час заходу над театральною залою кружляла мініатюрна повітряна куля Зеппеліна. Детальніше дізнатися про те як запускали гігантську повітряну кулю у  Станиславові у ХХ ст., можете у нашому матеріалі.

У серпні в місті відбулися велосипедні перегони. Вони проходили на дистанції Станиславів Надвірна. У них брав участь кожен охочий, незважаючи на вік і марку велосипеда.

Згодом у Станиславові провели першу художню виставку митців Станиславова. На ній художник Станіслав Ляховський експонував серію міських краєвидів Венеції.

Також 24 березня з ініціативи «Станиславівського Бояна» відбувся великий музичний шевченківський вечір.

Що ж це тільки маленька частина всіх розваг та подій, що відбувалися у Станиславові в той час. Тож можемо підбити підсумки, що час пройшов, інтереси та століття змінилися, проте дещо залишилося незмінним: жага до розваг та веселощів у франківців.

Фото взято з Фейсбук-групи “Ретро Станиславів”.

Читати також: Як виглядала Івано-Франківська ратуша понад 100 років тому | ФОТО.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87