Івано-Франківськ До сайту

Оновлені авдиторії, новий дах та облагороджена територія: як сьогодні виглядає університет нафти і газу після ворожої атаки

Оновлені авдиторії, новий дах та облагорожена територія: як сьогодні виглядає університет нафти і газу після ворожої атаки

Впродовж чотирьох місяців на території університету нафти і газу невпинно тривають ремонтні роботи. Майстри, працівники установи, студенти та просто небайдужі займаються відновленням університету. Заклад зазнав чималих збитків після ракетного удару в червні. Тож, яка ситуація зараз у виші? Далі у матеріалі.

Повідомляє Інформатор Івано-Франківськ 

Сьогодні, 18 жовтня під час екскурсії відновленими приміщеннями ректор вишу Ігор Чудик розповів, що за цей час майстри встановили понад тисячу нових вікон, замінили дахи, двері, відремонтували та укріпили стелі й стіни.

Ректор університету Ігор Чудик розповідає, що вдалося відновити після ворожої атаки

Серед відновлених будівель — корпус інституту Інформаційних технологій, який зазнав найбільших збитків. В ньому не вціліло жодне вікно, був повністю зруйнований дах, але нині в корпусі замінили понад 300 вікон, перекрили понад три тисячі квадратних метрів даху. Також відновили туалети, довкола будівлі заасфальтували приблизно тисячу квадратних метрів території й встановили бордюри.

Оновлений фасад інституту Інформаційних технологій

Оновлені бордюри та територія університету

Посаджені ялинки біля стін зруйнованого корпусу

Перші кадри з відновленої авдиторії корпусу № 1 можна побачити за посиланням. 

“Слід віддати належне партнерам і підрядним компаніям, які нам допомогли це облаштувати. Окрема вдячність  колективу університету, який також брав участь у відновлені вишу. Десь допомагали підносити вікна, десь допомагали встановлювати двері. Займалися проміжними господарськими роботами допоміжного характеру”, – додав Чудик.

Оновлена авдиторія, яка найбільше постраждала від ворожого удару

За словами ректора всі ремонтні роботи відбувалися у першій черзі. Перший етап обійшовся у понад 70 мільйонів гривень, які університет отримав від компанії НАК “Нафтогаз”. Завдяки іншим пожертвам вдалося зібрати ще 6 мільйонів гривень.

Оновлене приміщення корпусу №1

“Левову частку грошей дала компанія НАК “Нафтогаз”. Були меценати, які хоч давали значно менші суми, але їх дуже багато: випускники, компанії-партнери університету, донатили студенти, наші працівники, просто небайдужі громадяни, українці, іноземці”, – поділився Ігор Чудик.

Встановлені нові вікна в найбільш постраждалій авдиторії

Також фінансово допомогли 10 громад області. Перша громада, яка дала 100 000 грн була Войнилівська громада, головою якої є випускниця університету. Долинська громада дала пів мільйона.

Оновлена бігова доріжка

“Так кожен потрохи нам допоміг. Єдине, що скажу, я не телефонував до Бурштинської громади. Не мав сміливості просити фінансової допомогти у громади, яка в нашій області найбільше постраждала від ворожих атак”, – каже ректор.

Оновлена авдиторія інституту

Зараз фахівці Київського інституту містобудування та архітектури готують проєктно-кошторисну документацію на відновлення ще двох будівель університету — ангару лабораторії “Siemens” та корпусу № 7. У цих приміщеннях потрібно замінити вікна, дах і двері. Ігор Чудик каже, що повністю відновити лабораторію і корпус планують до середини літа 2025 року. На її відновлення необхідно 5 мільйонів.

Наприкінці екскурсії Ігор Чудик ексклюзивно з Інформатором поділився, що після ворожого влучання на місці під ялинками сидів невідомий кремезний чоловік, який поводився підозріло.

Пошкоджений внаслідок атаки спортзал корпусу

Пошкоджений внаслідок атаки спортзал корпусу

“Всі метушилися, а він був спокійний, проте коли до нього хтось підходив він вдавав, що блює. Хоча насправді нічого такого не було. Саме це нас з колегою насторожило. І він (ред. невідомий) десь через пів годинки зник з поля зору. Можливо це був навідник, або той хто підтверджував факт удару, адже він сидів неподалік місця влучання. Тому й з’явилися до нього питання, що він робить в такий час тут?”, – резюмував ректор вишу.

Пошкоджений корпус

Зруйнована автівка біля корпусу №1

Додамо, що вранці 22 червня на Івано-Франківщині було чутно звуки вибухів. В області спрацювала система протиповітряної оборони. Тривога в регіоні тривала з 2:32 до 5:03. Саме в цей період ворог атакував об’єкти критичної інфраструктури в різних регіонах України, застосувавши ракети повітряного, морського та наземного базування, а також ударні БпЛА типу “Shahed”.

Читайте також: В Україну повернули тіла 501 полеглого військовослужбовця

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87