Івано-Франківськ До сайту

Франківський автор “щасливого долара”, економічний радник президента США: історія нашого земляка

Артур Бернс і Івано-Франківськ

Ця людина була Головою Федеральної резервної системи США та навіть послом Сполучених Штатів Америки у ФРН. Проте мало хто знає, що його коріння походить саме з нашого міста. Детальніше читайте в матеріалі.

Повідомляє Інформатор Івано-Франківськ.

Артур Франк Бернс (англ. Arthur Frank Burns) народився  27 квітня 1904 у Франківську (тодішній Станіславів) у сім’ї українських євреїв. У віці 12 років емігрував в Америку.

Навчався українець в Колумбійському університеті, а з 1917 року викладав економіку в університеті Рутгерса.

У 1934 році отримав звання доктора наук. Пізніше — у 1953 році, став головою Ради економічних радників уряду США. Та не покидаючи  викладацької роботи, був президентом Національного бюро економічних досліджень (упродовж 10 років). Протягом 8 років очолював Федеральне резервне казначейство.

Артур Бернс є автором рішення про відновлення друку двох доларів і саме його підпис красується на купюрах. Після цього було випущено найбільший у світі тираж дводоларових “зелених”.

Банкнота у два долари вважається рідкісною та в США її називають “щасливим доларом“.

У старшому віці Артур Бернс став послом США у Німеччині та навіть бував у москві, оформлюючи дозвіл на візит до Івано-Франківська. Але, на жаль, на той час на околицях нашого міста вже були розташовані пускові механізми ядерних боєголовок і звичайно, людину, наближену до американського президента, не могли допустити сюди.

Помер Артур 26 червня 1987 в Балтиморі, США, так і не побувавши в Івано-Франківську.

У 2019 році на вул. Бельведерська 10А місцеві меценати встановили пам’ятник Артуру Бернсу і вибрали це місце невипадково.

Пам’ятник Артуру Бернсу на вул. Бельведерська 10А

Саме тут був вхід до єврейського гетто і багато друзів, родичів та знайомих Бернса пройшли через пекло Голокосту. На жаль, мало хто зміг залишитися в живих.

Тому в пам’ять жахливої історії єврейської громади тут встановили пам’ятник та назвали заклад на честь Артура Бернса.

Також навколо пам’ятки вмуровано 10 монет, які мешканці та гості Франківська можуть потерти “на щастя“.

Інформація була взята з ексклюзивної екскурсії для студентів Прикарпатського національного університету, яку проводила пані Наталя Гугіль.

Читати також: Історія нафтового вулкана на Галичині

Руслан Годованець

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87